340 хиляди войници на НАТО са в бойна готовност при нахлуване на Русия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Вероятността от глобална война е по-голяма от Втората световна война насам, при която загинаха 80 милиона души. Страните членки на Алианса предоставят на Украйна големи количества сложни оръжия и логистична подкрепа, като най-големият донор са САЩ (с 8,79 млрд. долара към август 2022).

Това оборудване включва няколко оръжейни системи, за които се смята, че са изиграли ключова роля в досегашния конфликт, като ракетни установки с голям обсег (HIMARS) и противотанкови оръжия, предава Актуално.ком.

В региона около Украйна са разположени около 40 хиляди войници на НАТО – например в Прибалтийските републики и Полша, както и още 300 хиляди във висока степен на готовност в отговор на нахлуването на Русия.

Извън Украйна се извършва мащабно обучение на украински сили от страни членки на НАТО, но нито една държава от Алианса не е пращала военен персонал да се бие в нападнатата от Владимир Путин страна.

„Няма доказателства за сили на НАТО, които участват на фронта в Украйна“, казва Едуард Арнолд от британския мозъчен тръст за отбрана и сигурност RUSI. По думите му, няма доказателства и за командири на НАТО, наставляващи и направляващи украинските части на бойното поле. „Вероятността това да се случи в бъдеще е малка, тъй като НАТО иска да ограничи рисковете за ескалация“, добавя Арнолд.

Бориславова: Политици и журналисти получават по 4 бона от Русия, за да манипулират общественото мнениеГоворителят на правителството в оставка и началник на премиерския кабинет в оставка Лена Бориславова…Jul 2 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!