Българите напускат селата, но младите хора направо полудяха по тази къща на село: Колко плащат и как живеят в нея

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Желанието на жителите на малките населени места да се преместят да живеят в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас – изисква закупуването на жилища там – обикновено панелни, по-рядко монолитни, тъй като цената на последните е с 25% по-висока. С постоянно увеличаващия се стрес в големите градове и все по-замърсения въздух там, нараства търсенето на къщи на село. При това все повече са младите семейства, които – оставайки в България – са твърдо решени да отглеждат децата си на спокойствие, в селски тип къща, с уютен двор, много зеленина и тишина… Решаващ фактор се оказва цената – търсят се преди всичко имоти на стойност 120 – 130 хиляди евра.Кой е номерът на дома ви? Той определя щастието ви в живота: Вижте какво означава всеки номерВ много култури по света числата имат основно значение в тълкуването на кармата и съдбата на хората.…Oct 8 2018vijti.com

Това са къщи с около 200 кв м застроена площ, с голям двор и най-важното – функционална инфраструктура! За съжаление, малко са предлаганите имоти, които отговарят на последното изискване – за какво ви е луксозна модерна къща, до която се достига по изровен кален път?! Затова и цената на такива „луксозни къщи“ пада значително. Други обекти, които отговарят на изискванията на купувачите, се оказват „бавно продаваеми“, тъй като са с ипотека или неуредена документация. Младите семейства търсят обаче къщи с „поносима“ цена – 50 – 60 000 евра.

За тях елемента „луксозност“ остава на заден план. Често обект на сделки са къщи на около 15 – 20 км от града, които след лек ремонт стават годни за живеене. Стари постройки във вилните зони също се продават и след съответно преустройство се пригаждат за целогодишно обитаване. Същевременно има фактори, които могат да доведат до създаване на дефицит на пазара за закупуване на нови жилища в определени райони, което автоматично покачва цената им! Така че млади хора, купувайте застроени имоти в села или вилни зони в близост до големите градове и там си живейте спокойно и щастливо!
Тези хора не са единствените, които предпочитат селото пред големия град.

Младо семейство от село Кичево развива бизнес, като отглежда био домати. Като малки земеделски производители, те не отговарят на изискванията за отпускане на финансиране и сами търсят начини да оцелеят на пазара. Четирите деца на Георги и Илияна неуморно помагат в градината, семейството често посреща туристи, които ценят чистата им продукция. Стремят се и да отворят малък цех, в който да произвеждат био лютеница.

Георги е механик по професия. Макар и роден на село, признава, че доскоро не е различавал подправките в градината, не знаел нищо и за отглеждането на земеделските култури.
“Тази цялата градина е наследствен имот, навремето баба ми и дядо ми са избрали това място, защото наблизо има изворна вода. Аз в един момент реших, че трябва да продължа да се занимавам с тяхната дейност, защото това е един начин да изкараме някакви пари”, каза той.

Решава да развива биоземеделие – използва само естествени препарати и произвежда сертифицирани био домати, които се харесват на пазара. Споделя, че хотели и ресторанти искат да купуват продукцията му, но на твърде ниска цена.
“Искат да работят на борсови цени. Аз няма как да им изкарам домат, който е биологично направен със всичките проблеми тук и да го продавам на 60 и на 50 стотинки”, обяснява Георги Кабаков.

За да получат финансиране по европейски проекти, Илияна и Георги трябва да притежават поне 5 декара земя или да имат дългосрочен договор, ако обработват земя под наем.
“Местните хора ги е страх да си дават земите под наем. Това е истината. Искат да ги продават и искат много пари. Тук, понеже е по-близо до морето, декарът е от 5000 евро нагоре. Ние няма как да ги купим тези земи”, коментира Георги Кабаков.

Сега семейството мечтае да отвори цех за производство на лютеница, в която да влага своите биологично чисти зеленчуци.Дори ходжите го пазят в тайна, за да не им намалеят приходите. Това е най-ефективният начин да изчистите дома си от лошата магияРазвалянето на черна магия в домашни условия е напълно изпълнима задача. Естествено, врачките и ходж…Oct 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!