Кирил Петков: Готови сме за правителство на малцинството

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Готови сме за правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор. Няма да харчим нито един лев по начин, по който е без контрол“, заяви на брифинг премиерът Кирил Петков.

„Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България. Шест месеца вече се бавим със закона за КПКОНПИ. Няма да обсъждаме повече, внасяме закона още в утрешния ден“, категоричен бе Петков.

Неочаквано: Погнаха Слави заради скрити милиониNo ExcerptMay 3 2022vijti.com

„В последната седмица министър Гроздан Караджов поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 милиарда лева. Това е отгоре на вече съществуващата сума от 2,2 милиарда лева, което е безпрецедентен бюджет от самото начало. В тази актуализация той поиска допълнително 3,6 милиарда да бъдат платени на същите тези фирми, които през последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби“, обясни премиерът.

„Този бюджет не е, за да може да се допълват бюджетите на МРРБ. Тази актуализация е да увеличим пенсиите, да помогнем на работещите семейства, да намалим цените на бензина и дизела и да махнем ДДС на хляба. Получихме отговор, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези средства на министерството и после тези пари да отидат в тези строителни компании. Това няма как да се случи“, категоричен бе Кирил Петков.

Той припомни, че едно от големите обещания като коалиция е било именно за реформиране на КПКОНПИ.

„Вече шест месеца тя стои и се управлява от заместника на г-н Цацаров. Ние предложихме да сложим човек, който е с добра репутация в борбата с корупцията и това е министър Рашков. Вместо да започнем истинските разследвания, които бяхме обещали, какво получихме като отговор от ИТН – просто не сме съгласни. Без доводи, без нищо“, обясни Петков.

„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията и хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчете на хората, които всъщност са ги дали“, каза още премиерът.

По думите му затова правителство на малцинството в този момент е много по-добре, отколкото правителство, в което се извиват ръце за допълнителни пари и се спират истинските реформи.

Кирил Петков заяви още, че думата „морал“, която беше използвана от Слави Трифонов в изявлението му по-рано, не означава „да се крием под общи заглавия за някакви нереални претенции“.

„Морал е когато кажеш „не“ парите да отиват в същите тези мафиоти, които изнесоха тези пари в торби“, допълни Петков.

„Да не се даде шанс на човек като Бойко Рашков да бъде начело на тази организации, за мен показва явно нежелание за справяне с корупцията. И когато го съчетаете с 6 милиарда лева, които да се раздават на същите строителни фирми и не искате да има контролен орган, за мен това не е нищо повече освен ясна идея, че тези пари трябва да бъдат изхарчени по непрозрачен начин. Червената линия е тук и никаква друга политика или компромиси не могат да ни накарат да изхарчим тези пари“, заяви Петков.

На кого ще разчита ПП в парламента?

На въпрос на кого ще разчита в парламента премиерът отговори, че вярва, че има хора в „Има такъв народ“, които вярват и в принципите на „Продължаваме промяната“ срещу корупцията.

„Вярвам, че те не разпознават министър Караджов. Той не е бил с тях по площадите, не е бил част от ИТН. Той беше спуснат в последния момент от някакви незнайни сили. Ето защо вярвам, че има потенциал в депутатите на ИТН да подкрепят нашето правителство“, смята Кирил Петков.

След победата в „Капките“: Колега на Краси Радков от екипа на Слави срази с думите… / СНИМКАКраси Радков взе голямата победа в „Капките“ и за първи път в подобни формати всички са доволни, че …May 18 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!