Сбогом, ЧЕЗ: 10 бона струва домашна ВЕИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще струва около 10 000 лева. С такава домашна централа казваме сбогом на енергоразпределителните дружества като ЧЕЗ, например.

„Чудото е, че най-накрая махнаха една административна пречка – да искаш разрешение за инсталация“, това заяви предприемачът Красимир Стойчев пред „ЕвроДикоФ“ по отношение на решението на правителството да облекчи процедурата за придобиване на ВЕИ за лично ползване.

240 квадрата светят, а Енергото и лев не взима. Къща си произвежда тока ВИДЕО Може ли едно домакинството да бъде енергийно независимо? Екип от специалисти доказват, че това е …Feb 21 2022vijti.com

„Проект от 1 до 5 мегавата трябва пак да се съгласува с общината“, продължи той и подчерта, че това ще засяга основно големите фирмии и компании, а законът е основно в полза на домакинствата.

„Това е първото разумно решение в енергетиката за последните 15 години“, категоричен беше предприемачът. „Инсталации до 1 мегават няма да създават вече тези грижи“, каза Стойчев.

„Около 1 млн. лв. 1 мегават фотоволтаици. 1 мегават качествена батерия ще струва около 500-600 хил. лв. За семейство една инсталация няма да струва повече от 10 000 хил лв., което ще се изплати за 3-4 години, а после си свободен като птичка“, продължи той.

„Новата ситуация е прекрасна, но има един ключов елемент. Има много различни панели, които са евтини, нелегални, внесени втора ръка. Няма грам регулация на тема какво се предлага на пазара. Много ме е страх, че много хора ще си купуват от фирма еднодневки. Това за фирмите до 5 мегавата е прекрасно“, категоричен беше бизнесменът.

„Втората стъпка е да махнат субсидиите за консумацията на ток от генерирани фотоволтаични инсталации. Да се субсидира инсталирането и да се приеме закон за енергийно бедните“, завърши Красимир Стойчев.

От днес – ново поскъпване на токаСредната цена за мегаватчас е 479лв. Енергийната борса закри вчера при средна стойност от 273,39 лв.…Apr 19 2022vijti.com


Източник: lupa

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!