Това нормално ли е? Едни от най-посещаваните природни забележителности в Родопите вече са с пропуск

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

КПП-тата, които наподобяват скенери на летище и входове на английските футболни стадиони, предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи. Мнозина са разочаровани, че турникетите стоят неестествено сред природата и че трябва да се плаща за достъп до вековни светини, които трябва да могат свободно да бъдат разглеждани.

Мъж от Родопите печели по 37 000лв за 1 килограм от производство и продажба на най-скъпата подправкаКилограм шафран стигал до 20 000 долара След като Европейският съюз отряза квотите на България за пр…Feb 17 2022vijti.com


„Предстои апаратите да бъдат захранени с електрическа енергия. Целта е да се подобри отчетността и да се защити обществения интерес. Отначало турникетите ще работят с жетон, който ще се продава на място, а след време се надяваме да въведем и електронна система за достъп. Контролът и отчитането ще станат още по-прецизни“, заяви кметът на общината инж. Изет Шабан.

Той подчерта, че през последните години е констатирано, че е засилен интересът към туристическите обекти в района. И добави: „Само през 2021 г. Дяволският мост на река Арда е посетен от 22 940 души. В тази връзка Община Ардино системно и последователно полага усилия за изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура“.

Туристи масово обявяват, че ще бойкотира съоръженията и има горски пътеки, по които могат безплатно да стигнат до двата обекта в Родопите. Други изказват мнение, че първото пълноводие на река Арда КПП-тата ще бъдат отнесени от стихията. Има и такива, които са категорични, че няма изобщо да пътуват до региона и ще бойкотират местния туризъм.

С решение на Общинския съвет в Ардино от 2017 г. и към настоящия момент е въведена такса за посещение на Дяволския мост и тракийското светилище Орлови скали.

Въвеждането на платения достъп е част от Програмата за развитие на туризма на територията на Община Ардино за периода от 2022 до 2025 година, пише „България днес“.

Сняг вали в Родопите, шофьори берат ядовеСняг вали по високите части на Родопите, а част от пътя Пловдив – Смолян е заснежена. В социалната м…Apr 18 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!