Турция вади газ на 100 километра от България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Турция ще разшири правителствената подкрепа за мащабния проект за разработване на откритото находище на природен газ в Черно море според президентски указ от сряда.

Проектът на държавната енергийна компания Turkish Petroleum Corporation (TPAO) ще получи данъчни облекчения, пише Официален вестник на страната. Общата инвестиция във фиксирани инвестиции в проекта възлиза на около 145,1 милиарда лири (9,9 милиарда долара) и ще продължи 11 години, отбелязва той.

Хампарцумян: Някои стоки може да изчезнат от рафтовете в магазинитеОт години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Ясно е, че може да се напр…Apr 22 2022vijti.com

Турция изгражда индустриален комплекс, който ще преработва газа, който страната откри в газовото находище Сакария, разположено на около 150 километра (93 мили) от бреговете на Турция в Черно море. Очаква се съоръжението да влезе в експлоатация през първото тримесечие на 2023 г.

Първият сондажен кораб в страната, Фатих, откри 540 милиарда кубически метра (bcm) газ в газовото находище Сакария през август 2020 г.

Турция е изцяло зависима от вноса на газ, главно от Русия, но се очаква находището Сакария да намали този внос с около една четвърт, след като достигне пиков добив.

Анкара планира да започне да изпомпва газ от югозападното черноморско находище през 2023 г., но първо трябва да изгради офшорна тръбопроводна мрежа и съоръжения за преработка.

Проектът TPAO, в който ще бъдат заети 1018 души, ще бъде освободен от мита, ДДС и някои други данъци, според президентски указ, публикуван в Държавен вестник.

Очаква се разширяването на проекта през следващите 10 години в крайна сметка да повиши годишния производствен капацитет до 14 млрд. куб.м.

Досега Анкара настояваше, че ще разработи газовото находище самостоятелно, като целта е да изпомпва газ към континенталната мрежа в малки количества през 2023 г. и да достигне устойчив пиков добив след четири до пет години.

170-километровият тръбопровод ще свърже кладенците в региона с главната мрежа на страната.

Първата фаза с дължина 39 километра трябва да бъде завършена през ноември, съобщи Анадолската Агенция (AA) в понеделник, позовавайки се на Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), организацията, отговорна за изграждането му.

Млад лекар показа какво е напазарувал за 48 лв от магазина-Направо косата да ви настръхне-Снимка Александър Атанасов е млад български лекар. В социалните мрежи се споделя негов пост, в който той н…Apr 22 2022vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!