5 неща, които да направите на Цветница, за да се предпазите от болести и злини за цяла година:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Точно на Лазаровден е взето решението да бъде заловен Иисус.

На този ден вярващите носят в храмовете лаврови, върбови, маслинови клонки и пролетни цветя. Оставят ги на олтара, откъдето си взимат за вкъщи от осветените за здраве, а и за да предпазят семейството от зло и болести. Клонките от върба престояват цяла година пред домашната икона, свити на венец, тъй като се вярва, че имат предпазваща и възпроизвеждаща сила.

Утре е Цветница: 3 неща, които задължително трябва да направите в този свят ден!Цветната неделя /Цветница/ се празнува една седмица преди Великден. Това означава, че през 2019 г.че…Apr 9 2022vijti.com

Връбница

Макар и свързан с конкретно религиозно събитие, Връбница се празнува от народа повече като цветен, пролетен празник, в който Природата и Светът празнуват своето Ново раждане. Това е ден на младостта, на цветята и на раждането на света за нов живот. С този празник е свързан и митологичният образ на Змея – същество, което, също като Лазар, е на границата между нашия и отвъдния свят.

Представата за него се свързва главно с различни атмосферни явления – гръмотевици, дъжд, град и др. Затова пролетта и празникът са добър повод Змеят и разрушителната сила на времето да бъдат омилостивени, чрез различни магически ритуали, обредни песни и т.н.

девойки Цветница

На Цветница момите трябва задължително да се предпазят от Змея – счита се, че само мома, което е участвала в ритуала „кумичене“, е предпазена от разрушителната и гибелна змейова любов.  Предпазени са и момите, участвали в просветителските ритуали на Лазаровден.

Народната митология, свързана със Змейовете и Змеиците е много образна и богата, освен опасни и зловредни, те често биват и добри, благоразположени и дори покровители на човека, а също така се счита, че смъртна жена може да роди змей. Тя го носи 11 месеца, даже има поговорка:

„Змей ли носиш, та още го няма детето.“

Когато змеят се роди, много жени помагат в раждането и след това никоя не споменава нищо по въпроса – за да не се разбере, че новороденото е змей.

Народната традиция повелява на Цветница момичета, които са лазарували предния ден, да се съберат на реката, за да изпълнят обичая „кумичене“. Всяка една от тях носи венче от цветя и омесен от нея обреден хляб, наричано “кукла”, които нареждат върху дъсчица и пускат по течението. Момичето, чието венче излезе най-напред, става „кумица“ или “кръстница” на лазарките и повежда моминското хора към дома си.

От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

На Цветница е позволено да се яде риба, а от другия ден започва Страстната седмица, посветена на страданията на Иисус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.

По никакъв повод не сваляйте от иконата в къщата старите върбови клонки. Направите ли го, над целия дом ще тегне нещастие. След като донесете новия венец от свежи клонки, тогава изхвърлете стария в река или течаща вода. Така ще отнесете всичкия негативизъм, събрал се в него. Помнете, че венецът през всички тези 365 дни е предпазвал Вас и семейството Ви от неприятности и болести.

Д-р Димитър Петров: Пълни глупости са, че увеличената заболеваемост е заради Великден и Цветница Математическите модели при епидемии са всеизвестни, правят се от епидемиолози и специалисти по соц…Apr 26 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!