Жители на Пловдив за антена на Yettel: Дръвчета вече съхнат заради електромагнитните вълни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Експерти от РЗИ – Пловдив и Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) извършиха замерване на базова станция на мобилния оператор Yettel в жр „Тракия“. Проверката е във връзка със сигнали на живущите в блок 77, на чийто покрив е монтирана базова станция. В продължение на две години хората водят преговори да се премахне съоръжението, тъй като не отговаря на законовите изисквания за хигиенно-защитна зона, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

А1 и Теленор вдигат заедно таксите от Нова година„Чудесен“ подарък за абонатите си направиха А1 и Теленор. Два от трите мобилни оператора – „Теленор“…Dec 21 2021vijti.comСтроежът на базовата станция е започнал през 2001 г. и тогавашният главен архитект на града е разрешил поставяне на фасадна антена, като е пренебрегнал експертната оценка на заместник-министъра на здравеопазването за определеното отстояние. В последствие съоръжението е преустроено отначало във втора генерация, после – в трета и накрая – в четвърта, въпреки несъгласието на живущите. Сега, въпреки че няма експертна оценка, станцията е трансформирана в преходната 4.5 генерация. 

Хората са писали редица жалби и сигнали до всички възможни институции, включително до националния омбудсман. Преди две години здравната инспекция е изискала от мобилния оператор актуална експертна оценка, но такава не е представена. Plovdiv24.bgсъобщи тогава за бунта на хората, заради облъчването от антените. Миналия юни служители на РДНСК и РЗИ са направили проверка, но в отсъствието на живущите и те смятат, че инспекторите са се отнесли повърхностно.

Проблемът е много сериозен, защото се касае за физическото и психическото здраве на хората, обясняват живущите в блок 77. Припомнят, че в интервю по националното радио проф. Олег Йорданов, преподавател по физика в университет в Южна Каролина, който повече от 10 години е ръководил лаборатория по микровълнова физика и технологии, е казал, че 5G мрежата е превъзходна, но оказва въздействие върху здравето на хората.

„Парк 2019“ стана любимо място, понякога се събират по 250 човека, майки с малки деца, бременни жени, възрастни. Някои дръвчета вече са започнали да изсъхват заради излъчваните от антените електромагнитни вълни. Хората имат намерение да подадат жалба в ЕС и да си търсят правата. Не вярват, че показанията от замерването днес са реални, тъй като силата на излъчването може да се намали дистанционно. 

На инспекцията са присъствали и технически лица от мобилния оператор. Те са били уведомени от РЗИ-Пловдив, което според домоуправителката означава, че замерването може да бъде манипулирано. Представителите на НЦОЗА се скарали на пловдивските здравни инспектори заради присъствието на техниците.

Подробности по казуса гледайте в прикаченото видео!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!