Ето как правилно да съхранявате олиото, за да издържи с месеци, без да гранясва:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ако сте успели да си купите няколко бутилки от евтиното олио , то тогава непременно трябва да знаете как правилно да го съхранявате , за да не изгуби полезните си свойства и да стане негодно за консумация . Ние сме ви приготвили няколко безценни съвета за съхранение на олио, които със сигурност ще ви бъдат от полза:

бутилки олио

Олиото трябва да се съхранява на тъмно – така ще запази качествата си по-дълго време.

Ако го съхранявате на светло, пряката светлина ще повлияе зле на свойствата му. То пак ще бъде годно за употреба, но няма да е толкова полезно за организма, колкото ако го съхранявате по правилния начин. Най-добрата температура за съхраняване на олио е от 5 до 20 градуса.

Олиото трябва да се пази от контакт с вода и с метал, за да се съхрани по-дълго време.

олио в хладилника

След отваряне олиото е добре да се съхранява в хладилник. Най-добре е ако съхранявате олиото в стъклена бутилка. Олиото се съхранява от 5 до 10 месеца. За да съхраните олиото по-дълго, можете да пуснете на дъното на бутилката пет зърна боб.

След като отворите бутилката с олио, трябва да я изразходвате за около месец.

Олиото е основен източник на мастноразтворимия витамин Е, който е антиоксидант, защитаващ организма от атеросклероза и болести на сърцето.

олио в стъклени бутилки

Трайност на олиото

Слънчогледовото олио е важен източник на витамин Е – той е ключов за имунната система, черния дроб, половата и ендокринната система. Той влия добре и върху паметта. Друга полезна съставка на олиото са ненаситените мастни киселини.

При силно нагряване на олиото то губи полезните си свойства, затова е добре да го използвате предимно за овкусяване на салати.

салата с олио

Краве масло – ползи и съхранение

Кравето масло също е полезно за организма, стига да не се прекалява с количеството. Прекаляването с маслото се отразява зле на организма. Маслото се усвоява на 96 процента благодарение на ниската температура на топене на млечната мазнина. Маслото съдържа важни витамини – витамините А, Е и D. Маслото съдържа около 20 процента вода, освен това – белтъчини и въглехидрати, както и минерални вещества.

Срокът на съхранение на прясното масло в хладилник е 15 дни. При температура 0 градуса маслото се съхранява един месец, а във фризера – два месеца.

Понякога в кравето масло се добавя сол за удължаване на срока на съхранение. Такова масло може да се съхранява три месеца в хладилник. Ако в маслото са добавяни консерванти, просто трябва да се погледне срокът на съхранение.

Българка от Германия: И тук скриха олиото, пускат по малко, навсякъде има бележки на касите„И тук скриха олиото, пускат по малко, навсякъде има бележки на касите. Само по 2 бутилки на клиент.…Mar 13 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!