Запеканка Пълно стомахче – винаги, когато имам малко кайма, я правя. Лесна, бърза и всички я обожават:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Ако имате кайма, можете да направите безброй различни ястия. Но сякаш винаги повтаряме едно и също: мусака, спагети Болонезе, кюфтета, пълнени чушки… Ето страхотно предложение за ново и интересно ястие , което се приготвя много просто и бързо.

Запеканка Пълно стомахче – вкусотия, на която не можеш да устоиш:

запеканка с кайма

Запеканка Пълно стомахче

Продукти:

500 г кайма смес

1 средна глава лук

2 скилидки чесън

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка черен пипер

1/2 чаена чаша лют пипер

1 ч.л. червен пипер на прах

1 средна тиквичка

1 домат

1 настърган морков

малко сол и черен пипер

2 яйца

200 мл кисело мляко

малко олио за намазване на ястието

100 г кашкавал и малко суха подправка/копър

Приготвяне: 

Сложете каймата в по-дълбок съд и добавете ситно нарязания лук и две скилидки чесън. Подправете с половин чаена лъжичка черен пипер, чаена лъжичка сол, малко лют пипер (ако не обичате люто, не добавяйте) и една чаена лъжичка червен пипер на прах.

кайма с лук

Разбъркайте добре и комбинирайте съставките. Можете да разбъркате с лъжица, а още по-добре, ако омесите сместа на ръка. Месото трябва да поеме добре всички подправки и да остане компактно. Оставете настрана, докато приготвяте зеленчуците.

омесена кайма

Измийте добре тиквичката и след това я настържете от едрата страна на ренде. Посолете настърганите тиквички с една чаена лъжичка сол, разбъркайте и оставете за минута-две, докато се отцеди излишната течност, която трябва да се прецеди.

настъргани зеленчуци

Добавете ситно нарязан домат и един настърган морков към тиквичките. Подправете с половин чаена лъжичка черен пипер и разбъркайте. Намажете съда, в който ще печете ястието (моят е керамичен съд с размери 22х22 см).

микс зеленчуци

Разпределете равномерно сместа от каймата на дъното и заравнете с лъжица. Разпределете равномерно сместа от настъргани зеленчуци върху месото. Изравнете и включете фурната да се загрее на 200 градуса.

кайма със зеленчуци на фурна

запеканка кайма и зеленчуци

В отделна купа с вилица се разбиват три яйца, след което се добавят 200 мл кисело мляко. Разбъркайте до гладкост, след което залейте зеленчуците. Разбъркайте малко с вилицата, за да може да проникне по-дълбоко, след което наредете резенчета тънко нарязан домат отгоре.

запеканка с кайма заливка

шарена запеканка

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за половин час. След това извадете ястието за кратко, поръсете с настърган кашкавал и я върнете в загрятата фурна да се пече още пет минути, докато се разтопи. Отгоре може да поръсите малко сух копър.

запеканка във фурната

Да ви е сладко!

запеканка Пълно стомахче

Намажете каймата върху обикновено тесто и ще говорите за този деликатес с дни! Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal Невероятно вкусн…Oct 13 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!