Никой не открил мъртвата племенница на Яворов с дни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Малко преди да навърши 70 години, в София е починала една от последните преки наследници на гениалния поет Пейо Яворов, неговата племенница проф. Димитрина Нанева. За смъртта ѝ съобщи председателят на международната фондация на името на лирика – Тодор Иванов.

Мъжът на починалата Миглена: Няма да оставим детето. Няма значение, че не съм биологичен бащаБлизките на починалата заявиха, че ще се погрижат за 6-годишното момченце на жената, което вече е пъ…Feb 2 2022vijti.com

Тялото на потомката на Яворов е било открито дни след като е издъхнала, в апартамента ѝ в столицата. Сигналът бил подаден от нейни съседи, които забелязали, че собственичката на жилището липсва от доста време насам, а освен това в дома ѝ царяла абсолютна тишина. Наложило се да бъде извикан дори екип на МВР, който да отвори вратата на апартамента на проф. Нанева, а тялото ѝ било намерено безжизнено от патоанатомите, които само констатирали смъртта. Стигнало се до образуване и на досъдебно производство, за да се изясни смъртта ѝ, а властите се заели да издирват нейни, дори и далечни роднини, които да я погребат. Председателят на фондацията на Яворов споделя, че племенницата му ще бъде положена до гроба на поета едва когато приключат следствените действия. Гробното място още преди време е било откупено от семейството ѝ за вечни времена.

Проф. Нанева е родена през 1952 г. в родната къща на Пейо Яворов в Чирпан, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис ΙΙΙ, който след унищожителното земетресение, съсипало града и околните села, идва на място и помага на населението. Нанева завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1976 г. През 1980 г. защитава докторска дисертация в Ленинград. Професор е по политология и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но няма наследници, които да продължат рода ѝ.

Димитрина Нанева и леля ѝ – оперната певица Явора Стоилова, която наскоро пребори Ковид-19, са последните от фамилията на Пейо Яворов, но и двете нямат деца. Така жилката му се прекъсва дотук.

Родителите на Яворов отглеждат пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина починали през 1965 г., като Найден не става баща, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – вече покойната проф. Димитрина Нанева. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета – Явора. Тя също става майка на момиче – Василия, която обаче се самоуби на 29-годишна възраст и не остави поколение.

Извънредно! Тялото на починалата жена от Враца ще бъде ексхумираноТялото на починалата пред регистратурата на спешното отделение на болницата във Враца жена ще бъде е…Feb 2 2022vijti.com


Източник: Ретро

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!