Проф.Витанов: Още само 1 седмица и му се вижда краят

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Макар да среща доста хейт в профила си в социалните мрежи, всъщност проф.Николай Витанов е доста голям оптимист по отношение на бъдещото развитие на Ковид-пандемията. Ето последни подробности от Фейсбук-страницата му по въпроса:

„През следващата седмица Омикронът трябва да покаже какво може.

Да видим пиковите стойности на вълната. Пусната му е доста кръв, очаква се да се препъне”. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

Математикът отбелязва, че регион 2 от Плана за справяне с пандемията също е влязъл в червената зона и картата, която е вече стана доста червена. „Това се очакваше. Следва период на стабилност докъм средата на следващата седмица картата не се очаква да се променя.

Само регион 3 е в жълто заради областите там, които са около Варна и са в жълто”, пише математикът. Той отбелязва, че текущите действия за борба с Омикрона имат 3 цели: да няма суперпожар, да не се напълнят болниците и да не се стигне до тотален локдаун за страната.

Проф. Витанов успокоява, че няма да има „суперпожар” от по 25 хиляди регистрирани случая на ден и на горе. Според неговите изчисления те ще са около  15 000 регистрирани случая на ден, за не повече от 2-3 дни над тази стойност.

Математикът е изчислил, че базово репродуктивно число днес – 1.25., което е под 1.3. „Омикронът се спъва и не може да запали суперпожара. Точно такъв е и планът – да бъде спънат и да няма суперпожар”, коментира още ученият.

Математикът отчита още, че към момента заетостта на леглата в болниците е под 50% от максималния капацитет за страната.

„С медицинския персонал трябва да се внимава. Тези хора са освен герои и доста изтощени от дългата борба. Засега системата издържа и даже се справя отлично”, обяснява проф. Витанов. Според него засега сме далеч от тотален локдаун.

„Локалните мерки пускат достатъчно кръв на Омикрона и той не може да подпали супержара”, успокоява математикът. По отношение на смъртността той очаква тя да е 1% от регистрираните случаи. „ Смъртността е висока заради ниската степен на ваксинация и неспазване на мерки от страна на инатестата част от българския народ. По-голямата част от народа обаче ги спазва, за което му благодаря”, коментира още той.

Математикът заключва, че като цяло страната ни минава през петата вълна според очакванията и плана – няма суперпожар, няма претоварени болници, няма тотален локдаун. Първата седмица от царстването на Омикрона свършва неуспешно за него. Великият вирус не успя да пробие защитната система на Града на машините. Очакванията са да не успее и през следващата седмица, която ще е решаваща за битката. Издържим ли и през нея, ще прекършим вълната”, казва още математикът и призовава хората да спазват противоепидемичните мерки.

Проф.Витанов – иде третата вълна! Удря ни до дни: Добрите резултати след карантинните мерки у нас не бива да приспиват вниманието ни и да свалим пре…Jan 19 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!