Родители, бъдете спокойни! Децата изкарват COVID леко, не им давайте добавки и имуностимуланти

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Децата изкарват ковид инфекцията като всяко друго вирусно заболяване. Домашно приготвена храна, физическа активност, разходки сред природата, а не имуностимуланти, ще помогнат повече, казва педиатърът и пулмолог доц. д-р Рада Маркова в пост във фейсбук, станал популярен в социалната мрежа.

Ето какво споделя един от най-добрите детски лекари у нас:

Тези дни, докато преглеждам ковид позитивни деца, си мисля, колко по-сериозна е демографската криза за България и колко сбъркан е начинът на отглеждане на нашите деца! Като гледам как София пращи от строежи и как няма градинки и паркови пространства, катерушки за децата, просто се чудя как съм могла да отгледам три деца и едно куче!

Проф.Кантарджиев посочи кой няма да усети Омикрона и даде рецепта за първа помощ при заразяване: Един от най-известните хора у нас от началото на пандемията безспорно е проф. Тодор Кантарджиев , б…Jan 19 2022vijti.com

Но днешните деца нямат нужда от разходки и от игра – те са залепени за екраните, безкрайно химизирани, изнежени и залежали. Дали ще доживея нормална инфраструктура в моя любим и роден град- София, който може да бъде прекрасен европейски град?! Май по-скоро не.

По повод на ковид-истерията на родителите: мили хора, бъдете спокойни и трезво преценявайте състоянието на вашето дете. Нашите впечатления като педиатри са, че при огромната част от децата заболяването минава за няколко дни, при запазено състояние на детето, понякога и без температура.

При настоящия вариант често са налице отпадналост, хрема, гърлобол, данни за ларингеална кашлица и диария. Запазете спокойствие и се отнасяйте към ковид инфекцията както при всяко друго вирусно заболяване. Единици са случаите с нужда от хоспитализация. От наша гледна точка инфекция с грипен вирус, морбили, варицела или RSV са в пъти по-тежки за децата и дават много повече усложнения от COVID-19. Не прави чест на медиите, че така се раздухват единични случаи на усложнени деца и се всява паника.

По повод ваксините: като човек тройно ваксиниран и двукратно боледувал бих искала да кажа, че подкрепям ваксинацията на всички възрастни хора и страхуващи се за своето здраве.

По отношение на децата – съотношението полза/риск, особено за групата 5-11 г. е неоправдано за масова ваксинация. Да се имунизират пълни деца, диабетици и др. хроници с тежки заболявания.

Скъпи приятели и родители, наблягайте на физическа активност, спорт, гответе на децата си, прекарвайте време сред природата! Стига сте им давали добавки и имунопрепарати без да са болни! Мислете позитивно! Ние сме до вас!

Доц. д-р Рада Маркова завършва медицина в Медицински университет – Варна, „Златен Хипократ“ на випуска. През 2004 г. придобива специалност по детски болести, а през 2011 г. – по детска пулмология. Провеждала е специализации в САЩ и Австрия. Има магистратура по бизнес администрация и здравен мениджмънт – УНСС.

В началото на кариерата си доц. Маркова работи като педиатър в Университетски детски клиники – първоначално в болница „Св .Марина“ – Варна, а впоследствие – в Университетската Детска болница – София , където последователно е специализант по педиатрия, ординатор, асистент и главен асистент. Има стаж в Клиника по Неонатология – СБАЛДБ, Интензивен сектор – СБАЛДБ , а последните 15 години – в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска ” – София.

През септември 2012 г. д-р Рада Маркова става управител и идеен основател на МЦ Първа детска консултативна клиника – София. През октомври 2016 г доц. д-р Рада Маркова защитава дисертация на тема: „Изследване на издишан азотен окис при деца с бронхиална астма“ и придобива научното звание „доктор“. От октомври 2018 г доц. д-р Рада Маркова има званието доцент след успешен конкурс към Научно изследователският институт на МУ- Плевен.

Научните интереси на д-р Рада Маркова са в областта на детската пулмология – хроничните заболявания на дихателната система – бронхиалната астма, муковисцидозата, неинвазивните методи на оценка на алергичното възпаление. Д-р Маркова има опит в провеждането на клинични проучвания фаза III.

Проф. Кантарджиев хвърли „бомба“ за скорошно падане на зеления сертификатСмятам, че зелените сертификати скоро ще отпаднат, коментира пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. О…Jan 23 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!