Д-р Силвия Стоева: Задава се бум от фалшиви сертификати след празниците

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нека хората празнуват, но и да не забравят, че трябва да се пазят, казва младата лекарка
За нов бум от фалшиви сертификати предупреждава младата пловдивска лекарка д-р Силвия Стоева. През октомври миналата година тя разкри, че нейни колеги пишат неистински документи. И призова тези, които издават неистински документи да отидат в Инфекциозна клиника да видят с очите си как медиците, изтощени до краен предел, се борят за всеки живот. „Да дойдат, но не да работят. А само да гледат как умират хора„, каза тогава д-р Стоева.

Д-р Попов, който е сред арестуваните за фалшиви сертификати: Направо бях шашнат! Аз пари не искам„Направо бях шашнат, пък и да е в чужбина и реално да го няма тук и да се направи реална ваксина, не…Dec 1 2021vijti.com

Сега поздравява премиера Кирил Петков, че въвежда задължителни сертификати в Министерския съвет, както и за това, че призова работодателите да искат същите документи. „Тези нови изисквания обаче отново ще принудят мнозина да търсят начини не да се ваксинират и да си защитят здравето, а да заобиколят правилата. Не изключвам някои да прибегнат отново до фалшиви документи. Съветвам и тях, и лекарите, които се занимават с тези нередности, да не го правят„, казва настоятелно младата лекарка, предава вестник 24 часа.

Тя още не може да се отърси от преживяното в пловдивската инфекциозна клиника, където прекара месец в най-тежката досега четвърта вълна на пандемията. „Бях командирована да приемам постъпващите с COVID пациенти. Това, което преживях, не мога да забравя„, връща лентата 28-годишната лекарка, която от ноември се завърна в Клиниката по психиатрия, където е специализант.

Не съжалява, че е изкарала един много тежък месец в инфекциите, където постъпват най-усложнените случаи. „Беше трудно, но динамично и специално за мен от голяма полза„, доволна е по-скоро д-р Стоева.

Отишла там по свое желание. Още през лятото се говорело, че се задава пореден голям пик. „Не се поколебах. Знаех, че колегите в инфекциите буквално изнемогват. Когато отидох, ситуацията беше вече много критична. Линейките пристигаха една след друга и караха пациенти с ниски сатурации. Идваха хора с дихателна недостатъчност. Докараха мъж със сатурация 40 при норма 95. Нямаше места„, припомня си тя.

Още тогава д-р Стоева одобряваше мерките на служебния кабинет. За разлика от мнозина, които ги ругаеха, тя казваше, че са абсолютно правилни и навременни. „Поради високия брой на заболели, за да се ограничи инфекцията, е нужно да има строги рестрикции. Здравната система не издържаше вече, повярвайте. Казвам го като човек, който е на първа линия и не смогваше да приема болни. Колегите бяха ръба на силите си„, спомня си д-р Стоева.

За нея всяка смърт, преживяна там, е трагедия. Не били малко хората, издъхнали по време на нейните дежурства, макар инфекционистите да полагали героични усилия да ги спасят. И сега е изумена, че тези, които не вярват във ваксините, са мнозинство. „Някои от тях предпочитат да платят и да се сдобият с неистински документ, отколкото да помислят за своята безопасност и тази на близките си. Нямам думи.“Изумена е, че фалшивите документи не стават без участието на лекари, които имат достъп до системата. За тези свои разкрития д-р Стоева чула доста похвали, но имало и упреци към нея в социалните мрежи. Някои я укорявали, че едва ли не е натопила свои колеги. „Сериозните лекари обаче ме поздравиха„, казва тя.

Д-р Стоева е особено доволна, че нейните баба и дядо вече не са от невярващите българи. Те също прекараха заразата и то тежко. Сега са ваксинирани и спокойно посрещат празниците.

Навръх Рождество почивах и бях със семейството си. Но на 1 януари съм дежурна„, каза младата лекарка, за която медицината е призвание.

Тя съветва хората да празнуват, но и да не забравят, че трябва да се пазят.

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!