Кантарджиев: Ваксинираните с две дози на AstraZeneca се заразяват най-много с Омикрон

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Новият щам на коронавируса ще се разпространи у нас в средата на януари. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който препоръча всеки, който е болен да се изолира на празниците и да не се събира с много хора.

Той цитира изследване, според което на 1 декември в Холандия не е имало от новия щам, а на 14 декември е станал 20% от циркулацията на вируса. Във Великобритания в момента разпространението на Омикрон се е увеличило до 80%.

Основни симптоми на Омикрон-Имате ли подсмърчане, главоболие или умораИмате ли хрема, главоболие или умора? Вероятно имате Омикрон: Как симптомите на Covid са станали по-…Dec 19 2021vijti.com

Според него във Великобритания се разпространява толкова много, тъй като там масово хората са ваксинирани с AstraZeneca.

„Новият щам много лесно се разпространява от ваксинираните с две дози от ваксината на AstraZeneca. Te симптоматично и за кратко време. Ако тези с две дози AstraZeneka си сложат бустер от РнК ваксина, защитата им ще бъде около 75%“, каза още той пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че преболедувалите също не са добре защитени от Омикрон.

Четвъртата вълна няма да спре, а ще прерасне във вълна 4 плюс заради ОмикронЧетвъртата вълна няма да спре, а ще прерасне във вълна четири плюс, когато Омикрон се появи в Българ…Dec 18 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!