НИКОГА не ходете на гробищата в тези дни около Коледа:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Традицията да се посещават гробовете на мъртвите роднини съществува в почти всички страни. Така им отдаваме почит и си спомняме за онези, които са били до нас през жизнения ни път.

Съществуват немалко обичаи, свързани с посещаване на гробовете на мъртвите ни близки и роднини. Вече ви разказахме например за това, какви цветя и колко на брой е прието да се носят на гробищата според традицията.

Съвсем скоро са коледните празници – едни от най-топлите и светли дни от годината. Прието е от Игнажден до Коледа да не се посещават гробовете на близки хора. Това е седмицата, в която не бива човек да върши тежка физическа работа.

На Бъдни вечер и на Коледа е желателно хората да посещават църковни храмове и там да се помолят за душите на мъртвите, вместо да ходят до гроба им.

Традицията повелява на Бъдни вечер трапезата да не се вдига, а да се остави до следващия ден на обяд. Счита се, че през нощта мъртвите се връщат по домовете си и се гощават с храната, сервирана на масата.

Бъдете внимателни на гробищата – какво не трябва да правим там

Коледа Финландия

За разлика от традициите у нас, във Финландия хората задължително посещават гробища на Бъдни вечер. Това е един от техните обичаи, които биват спазвани. Те правят това, преди цялото семейство да се събере около празничната трапеза.

Бабата на убитата Красимира: Знам, че няма да върна красивата си внучка от гробищатаНа трагичния за цял свят 11 септември, когато преди години терористи сринаха със земята кулите-близн…Sep 25 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!