Ето защо не ви се получават зелевите сармички. Това са основните грешки

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Зелевите сармички са познати на всички ни от детството, но далеч не е лесно ястие. Баба ми ги приготвя невероятно. Малки конусовидни зелеви продукти, пълнени със сочна кайма, заеха гордо място на празничната трапеза. Но не винаги се получават и затова днес идваме ние на помощ.

Факт е, че процесът на приготвяне на зелеви рулца се състои от няколко важни етапа. И ако поне едно от тях бъде пропуснато или готово така или иначе, ястието има риск да не попадне на масата. Когато зелеви рулца не се получават , опитните домакини препоръчват да изхвърлите всички ненужни мисли. Разделете работата на точки, направете ги на свой ред.

Артикул номер 1.

Зеле

Не е тайна, че зелеви сармички се правят от варено зеле. Никой не увива каймата в сурови листа – лоша работа и най- голямата грешка. Първо трябва да премахнете горните листове от главата на зелето, да направите дълбоки разрези около пъна. Това ще позволи на водата да влезе вътре, а листата по-късно ще се отделят по-лесно.

Готовата глава зеле се вари във вряла вода за 2-3 минути. Ако зелето е зимно, можете да дадете малко повече време. След това горните листове се отстраняват и главата на зелето се връща във врялата вода. Вари се още няколко минути, след което се отстраняват новите листове. Готовите зелеви листа трябва да се изправят, да се отреже вената в средата. Това е всичко!

Между другото, можете да приготвите зеле за сарми в микровълновата печка. Увийте главата на зелето в торба, направете няколко пробивания в нея. Гответе зелето за 5-7 минути в микровълновата.  . Зелеви сарми също могат да бъдат увити в листа от китайско зеле. Но първо трябва да се залеят с вряла вода.

Елемент номер 2. Кайма

Класическите пълнени зелеви сарми не се правят от постно месо. Тъй като пилешкото и телешкото месо са твърде сухи, към тях трябва да се добави усукан бекон. В идеалния случай свинското месо се смесва с друг вид месо за пълнежа. Препоръчваме да опитате с агнешко или патешко.

За 1 кг мляно месо, като правило, вземете 200 г суров ориз. Това е най-подходящото съотношение на съставките, като се има предвид наличието на зеленчуци. Но готвачите не препоръчват да добавяте яйце към каймата. В крайна сметка с него пълнежът се оказва жилав и сух. Оризът ще се справи добре със закрепването на кайма в пълнежа.

Артикул No 3. Ориз

Суровият или дори накиснат ориз не е подходящ за пълнежа. Преди да добавите към каймата, зърнените култури трябва да се сварят. В противен случай оризът ще изтегли целия сок от месото, пълнежът ще се окаже сух. Добавете сварен ориз към каймата студен и без вода. Ако няма ориз, като заместител може да се използва варена елда или перлен ечемик.

Артикул номер 4. Зеленчуци

Дали да добавите зеленчуци към плънката или не е избор за всяка домакиня. Но с лук и моркови, леко запържени в масло, е много по-сочно и вкусно. Към същото пържене се добавят целина, чушки, патладжан, тиквички и домат. Но гореща, както ориза, такава смес не може да се добави към каймата. Ако пълнените зеленчуци не са по ваш вкус, ограничете се с подправки.

Артикул No 5. Сос

Като правило зелеви сарми се задушават в сос на базата на доматено пюре. Но това не е единственият вариант за приготвяне на ястието, защото има и сос от заквасена сметана. Така че заквасената сметана трябва да се разрежда с вода или бульон, като към сместа се добавят чесън и подправки. Прието е да не се готвят зелевити сарми, а да се задушават в гъст сос на слаб огън.

Разбира се, процесът отнема много време, но резултатът си заслужава. Всъщност, в процеса на задушаване, сармите няма да се разгънат и да се разпаднат от активното кипене. Зелето няма да стане кисело, а зелевата каша няма да се превърне в каша и няма да изгори.

За да приготвите зелеви рулца, използвайте съд с дебело дъно и поставете в него поне 2 слоя зелеви зеле. Имате нужда и от плътен капак. Първо оставете зелето да заври на силен огън и след това намалете до минимум. Гответе ястието на слаб огън до 1 час.

Изглежда, че дори и най-неопитната домакиня може да се справи с ястието с такава инструкция. Въпреки това, ако се придържате към всички горепосочени правила и все още не получавате пълнени зелеви сарми , обърнете внимание на тази рецепта . Вкусът е същият, но работата е много по-малко. Успех с готвенето!

Така си затварям зелеви листа за сармички – стигат за едно готвене и без бомбаж: Зелевите сармички са си класика в жанра през зимата. Но ако нямате баба или майка, която да ви снаб…Oct 2 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!