Издават зелени сертификати за антитела, които ще важат 90 дни – казаха какви стойности трябват

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

От четвъртък ще се издават зелени сертификати за хора, които имат антитела срещу COVID-19 без да са били официално обявени за болни, това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

След лабораторно изследване ще се дават зелени сертификати, които ще важат 90 дни.

„Целта е сертификатът  е да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително защитени от следваща зараза. Не просто преболедували, но и протектирани”, каза проф. Радка Аргирова. Антителата, които ще се търсят са IgG, които притежават хората, които и са боледували, но и ваксинирани.

Акад. Петрунов обясни колко антитела ни защитават от заразяване: Акад.Богдан Петрунов е сред най-известните имунолози у нас. Ето как коментира той случващото се с ф…Nov 8 2021vijti.com

Стойността, която ще трябва да се признае защитата срещу ковид, както и за зелен сертификат е 150 BaU/ml.  Това са тестовете за антитела, които трябва единица, за да се покаже, че има защита срещу вируса.

При другите методи ще се преизчисляват цифрите, за да се види стойността на BaU/ml.   По думите на Радка Аргирова това ще покаже и колко души в действителност са прекарали вируса.

По думите на професор Ива Христова, тестването може да се извършва чрез богат набор от методи.

„Изискването е теста да се направи с Т маркер, в лицензирана лаборатория. Въведен е минимум, тъй като под тази стойност, човек отново е застрашен от ново заразяване”, каза Христова.

От Информационно обслужване дадоха ясни инструкции как може едно лице да се сдобие с такъв сертификат. Той ще бъде предоставян на преболедувалите след 11 ноември.

„Всяка лаборатория трябва да бъде интегрирана в системата, за да може да изпрати данните. Системата ще издаде удостоверението с номер, за да може от сайта his.bg да получи своето удостоверение. То ще бъде изпратено и до лабораторията. Направили сме образец, подобен на този за преболедувал с бърз антигенен тест. Ще има дата и лабораторията, в която е направена. Когато се изследвате ще получите референтен номер, с който да си изтеглите на телефона удостоверението”, каза Стойчев от Информационно обслужване.

По думите на здравния министър, новият сертификат ще стане повод много хора да научат в каква степен са защитени и в крайна сметка да се ваксинират. Протектиран означава да не се получи тежко заболяване и смърт, допълниха здравните експерти.

„Мисля, че това ще стимулира хора, които си въобразяват, че са карали ковид-19, и си направят тест и видят, че нямат защита, да се ваксинират“, посочи Кацаров.

Зеленият сертификат ще важи докато достигнем 90% ваксинирани или влезем в зелена зона, допълно още служебният здравен министър.

Решено е! Зелени сертификати и с тест за антитела-ПодробностиСлед поредица от консултации и дълги и трудни разговори Министерство на здравеопазването въвежда зел…Nov 9 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!