И с дърва няма да може да се спасим от студа тази зима, защото и там е страшно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Списъци с чакащи доставка на дърва за огрев и пелети правят търговци заради дефицит на материала за отопление. Някои поръчки ще бъдат изпълнени около Коледа, разказаха служители от обекти за търговия с материала за отопление в Кюстендил и Перник, пише Монитор бг.

„Има твърде много търсене, затова и списъците са дълги. При някои от фирмите просто се приемат заявки и при наличие на дърва се извършват доставки на адрес“, обясняват още заети в бранша в Кюстендил.

В Перник по-голямата част от населението се отоплява на пелети, а по складовете няма, разказват запознати.

Хората са принудени да чакат по 3-4 седмици за доставка на материала, а като отидат да си търсят поръчката при търговеца, се оказва, че количествата са изчерпани.

Баба Тодорка с 200 лева пенсия: 100 лева за лекарства и 500 лева за дърва е много за една бабичкаТази година се очаква много повече хора да получат помощи за отопление. Кандидатстването за енергийн…Dec 9 2019vijti.com
Отоплението на твърдо гориво си остава най-предпочитано в Кюстендил, още повече след ръста в цената на тока и газа.

Каквито и сметки да се правят, на дърва е по-евтино. Отоплението на газ е скъпа алтернатива с оглед на първоначалната инвестиция от минимум 2000 лв., пресните по-високи цени и прогнозите за още по-голямо поскъпване.

Проблем с дефицит на дърва имат и в Русе. Според търговците причината е в намаляването на дърводобива в страната. Там също има много чакащи за доставка.

Въпреки че Русе е една от шестте общини, които се класираха за участие в програма „Лайф“ за безплатна подмяна на печките за твърдо гориво с по-екологично отопление, хората не се отказват от дървата.

Макар и цената им да се повишава всяка година, сметките на гражданите показват, че отоплението с дърва излиза най-евтино.

Невиждан дефицит на дърва за огрев има и в Бургаско. От десетина дни наличните количества по складовете са изчерпани, а търговците не знаят кога ще им ново зареждане. Не знаем какво се случва и защо на прага на зимата няма дърва, коментират търговци.

Доставки Доставчиците ни обещават, че до ден-два ще има зареждане, но вече мина повече от седмица, а базите ни са празни.

Кога ще имаме стока, не можем да се ангажираме, заявяват от борсите за дърва за огрев. Цепениците свършиха и в складовете на „Топливо“, който е най-големият търговец на пазара в региона. „Няма дърва и скоро няма да има“, отговарят от дружеството.

На прага на отоплителния сезон търсенето е огромно, но предлагане към момента няма.

В по-голямата част от градовете в страната има драстичен ръст на цените на пелетите с между 80 и 100 лева на тон, а при дървата с около 20 лева на кубик. Така пелетите от 350 скачат на 480 лева, а по-висококалоричните – от 400 на 550 лева за тон.

При дървата също има повишение, като цената им в Русе е средно с 20 лева по-висока спрямо миналата година. Цената на доставените последно в складовете дърва е 118 лева на кубически метър, а миналия месец същото количество можеше да се купи за 98 лева, показа репортерска проверка на „Телеграф“.

Само за месец цената на дървата за огрев в пазарджишко подгони 120 лв. за кубик. От габъра сухи, нарязани и нацепени на палет от 1 кубик излиза по 85 лв. 10 кубика дърва за огрев обаче са крайно недостатъчни, за да може да се грее през зимата едно 4-членно семейство, разказват потребители. 160 лева струва в момента тон летен дъб в Добрич.

Дървата са нацепени и доставката им в рамките на града е безплатна. Извън града цената на транспорта е 1 лев на километър.

В началото на кампанията стартовата цена на тон дърва за огрев бе 120 лева, твърдят добричлии, закупили си гориво още през август.

Няма достатъчно количество дърва в Добрич, твърдят търговци. Имам записани чак за ноември, които трябва да изчакат доставка, казва собственик на фирма за търговия с дърва за огрев.

Разлика Дърва в Хасково все още могат да се намерят за 190-200 лева за кубик, но за тези цени се чака между седмица и десет дни.

Иначе на цена 210-230 лева дърва все още има свободно и без ред. Пелетите се търгуват на цени от около 500 лева за тон.

В Хасковски регион около 75 процента се отопляват с твърдо гориво, около 20 на ток с климатици и едва около 5 процента на газ.

Само Свиленград е газифициран значимо. Няма топлофицирани градове, дори в Хасково и Димитровград се топлят основно с котли, камини и кюмбета.

Твърдото гориво вече неизгодно

Отоплението на дърва вече не е изгодно, показва проучването на пазара във Варна. Според търговците след покачването на цените на енергоизточниците са се покачили всички цени, включително и на дървата за огрев и тяхната по-модерна алтернатива – пелетите. 320 лв. бe най-ниската цена за 1 тон пелети във Варна преди отоплителния сезон, а сега има вносни и по-висококалорични от Румъния на цени от 546 лева.

Пелети от дъб, бук и чам се продават по 440 лв./тон, но при летните промоции те паднаха до 400 лева. Има и оферти за чамови пелети по 420 лв./тон, а летните промоции при тях се оферираха на 380 лева.

Сега промоции няма и цените вървят нагоре, като за същите видове цените достигат вече 500 лв. за тон и 10 лв. за чувал от 20 кг.

Същото е положението и при дървата за огрев, които преди сезона се предлагаха по 65 лв./м3 ненацепени, а нарязаните и нацепени – 80 лв.

Сега нарязани и нацепени вървят вече по 100 лв./м3, колкото са и дебелите дърва за камина. Чувал дърва пък е 5 лв., а този с разпалки – 4 лв.

Ново 20! Забраняват на хората да ползват дърва и въглища! Били вредни!България отново търпи унижения! От 2021-а година влиза в сила нова евродиректива, според която трябв…Nov 30 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!