Вече официално е решено-Увеличават пенсиите от 1 октомври

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

13 гласа „за“ депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха предложението за увеличението на пенсиите от 300 лв. на 370 лв.

от 1 октомври. То беше внесено в проекта за актуализация на бюджета от служебния кабинет и от депутатите от „Има такъв народ“. Увеличението ще е със 70 лв.

Окончателното решение обаче ще зависи от гласуването в зала.

Вдигнаха пенсиите на 550 лева Вдигането на пенсиите е факт, след актуализацията на бюджета. Средната пенсия вече е 550 лева. „…Aug 29 2021vijti.com

„Да е честито на пенсионерите поне от комисията по бюджет и финанси. Ще видим в зала“, каза председателят на комисията Любомир Каримански веднага след гласуването.

Депутатите приеха и преизчисление на пенсиите с коефициент от 1,35 още от 1 октомври. Те отхвърлиха предложението на ГЕРБ бонусът за всички пенсионери да е 100 лв. от следващия месец.  Сред мотивите за отказ беше неяснотата  какво предлагат от ГЕРБ по отношение на тази мярка след 1 януари 2022 г.

В отговор бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева обясни, че се очаква до края на ноември да има нов кабинет и редовно правителство, което ще гласува бюджетът за следващата година и ще вземе решение дали да има добавка, каква да е тя и какво да е преизчислението на пенсиите. Финансовият министър Асен Василев обаче й отговори, че все пак има риск ново правителство да няма. В този случай нов бюджет няма да се гласува и се пристъпва към използване на 1/12 от бюджета за 2021 г., затова трябвало да има яснота с предлаганата мярка от 100 лв. какво би се случило.

Депутатите не приеха и другото предложение на ГЕРБ за отпадане на тавана на пенсиите, както и това на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за увеличение на майчинството през втората година на 650 лв. Сега то е 380 лв.

Още в началото на заседанието депутатите от ГЕРБ заявиха, че няма да участват в гласуването и напуснаха залата, като обясниха, че промените между двете четения са пуснати в последния момент и срокът за гласуването им в комисията бил твърде кратък, за да могат да се запознаят подробно с тях, затова щели да изразят становищата си при гласуването на проекта за актуализация на бюджета в зала.

Решено е-Вдигат пенсиите на всички пенсионери-Сериозно увеличение съвсем скоро От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще дос…Jul 30 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!