Пак промяна! Обновен вариант за пенсиите – 369 лв. минимална, 1600 лв. – таван

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нов вариант за увеличение на пенсиите се е появил след разговорите на “Има такъв народ” с Мая Манолова, БСП и “Демократична България”, съобщава 24 часа, позовавайки се на свои източници сред депутатските среди.

Още от 1 октомври минималната пенсия да стане 369 лв., както искаха Манолова и социалистите, предвиждат сметките. Това е с 29 лв. повече от предвиденото от служебното правителство увеличение на минималната пенсия на 340 лв.

Таванът на пенсиите пък да бъде увеличен до 1600 лв. от сегашните 1440 лв., бил друг от новите детайли. В плана на социалния министър Гълъб Донев максималната пенсия трябваше да стане 1500 лв.

Решено е-Вдигат пенсиите на всички пенсионери-Сериозно увеличение съвсем скоро От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще дос…Jul 30 2021vijti.com

Всички останали пенсии и в новия план трябва да бъдат увеличени, както предлага служебното правителство, като тежестта на година стаж в пенсионната формула се увеличи от 1,2 на 1,35.

Според разчетите на Донев това означава средно увеличение с 64 лв. и така се компенсира добавката от 50 лв., която получават всички пенсионери заради кризата с коронавируса.

Депутатите дори вече имат сметки по новия вариант, които показват, че цената му ще е 154 млн. лв. по-големи разходи на месец за Националния осигурителен институт. За сравнение предложението на служебния министър струва по 133 млн. лв. на месец.

При новия вариант обаче отпадат допълнителните разходи за социална помощ за възрастни бедни, която предлага Гълъб Донев. Той планира около 413 хил. пенсионери над 65 г., които ще вземат минималните 340 лв., да получават специална месечна помощ, която да допълва доходите им до 369 лв. – колкото е линията на бедност, и така да не останат възрастни под нея.

Донев обаче предлага редица ограничения, за да се получава тази добавка: бедните възрастни хора да нямат никакви други доходи, да не притежават повече от едно жилище и пр.

Това на практика отсява повече от половината от 930 хил. пенсионери и те ще останат на минималната от 340 лв. Цената на тази помощ излиза малко над 200 млн. лв. на година.

В новия вариант 369 лв., колкото е линията на бедност за тази година, ще са гарантираните пари от пенсия на всички и социална помощ няма да има. Срещу добавката “бедност” се обяви и номинираният за министър на финансите в правителството на “Има такъв народ” Пламен Данаилов, според когото Агенцията за социална помощ трудно ще успее да обработи заявленията и раздаде помощта на над 400 хил. души.

И в новия вариант се предвижда социалната пенсия за старост да се увеличи от 148 на 170 лв., както е и в модела на Гълъб Донев.

Общата цена на новия вариант е 1,9 млрд. лв. на година допълнителни разходи за НОИ по изплащането на пенсиите, показват изчисленията. Цената на предложението на Донев е 1,4 млрд. лв. на година.

По-евтино би излязло преизчисление на пенсиите с вдигане тежестта на година стаж от 1,2 на 1,4, което бе споменато от Пламен Данаилов в неделя, показват изчисленията. Цената при такова преизчисление ще е 1,335 млрд. лв. на година.

При този сценарий обаче засега не се предвижда увеличение нито на минималната пенсия, нито на тавана, нито на социалната пенсия за старост и те остават съответно 300 лв., 1440 лв. и 147 лв. А това няма да бъде одобрено от БСП и хората на Манолова и ще се наложи търсенето на допълнителни средства.

Разчети са правени и върху още два варианта за преизчисление, които обаче са с промяна на актуалния осигурителен доход, на чиято база се смятат пенсиите. Подобно увеличение е правено за последно през 2008 г.

При първия от тези варианти пенсиите трябва да се преизчислят с актуален осигурителен доход за 2018 г., каквито предложения за промени вече са внесени в парламента от “Изправи се БГ! Ние идваме!” на Мая Манолова и групата на БСП. Този вариант е сред предпочитаните и на “Има такъв народ”, стана ясно от изявленията на Данаилов.

Цената на такова преизчисление с актуалния доход за 2018 г. е 2,25 млрд. лв. на година, което надхвърля с близо 300 млн. лв. цената на компромисния нов вариант. Допълнително при него близо 1 млн. пенсионери няма да получат повишение на пенсията, защото първоначалната им е била изчислена на по-висок осигурителен доход.

Това е проблем и засега не е ясно как ще бъдат компенсирани тези хора, обясни Данаилов. Въпреки това Манолова и Мария Капон твърдят, че това е по-справедливият вариант, защото ще затвори ножицата в доходите между хора, които са работили една и съща професия на еднакви позиции, но са се пенсионирали по различно време. БСП изтъква същите мотиви в полза на такова преизчисление.

Още по-скъп – 2,9 млрд. лв., излиза пък вариантът с преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход от 2019 г.

И тук обаче много голяма част от пенсионерите няма да получат увеличение и ще трябва да бъдат компенсирани по друг начин.

В нито един от вариантите за преизчисление с актуален осигурителен доход в цената не е включено и увеличаване на минималната пенсия до линията на бедност.

При нито един от вариантите, обсъждани от депутатите, както и в този на Гълъб Донев, не е предвидено увеличение на осигурителната тежест, което да донесе повече собствени приходи на Националния осигурителен институт. Това означава, че бюджетът на НОИ ще трябва да бъде дотиран с пари от данъци.

Повишение на пенсиите с 12.5% от октомври и нова социална помощ (ОБЗОР)Минималната пенсия се предлага да стане от 300 на 340 лева, а максималната от 1440 на 1500 лева Преи…Jul 23 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!