Драмата в Белица: Да убият ли мечката, макар че е невинна

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Случаят в Белица: Не мечката, човекът е навлязъл в територията ѝ – СНИМКИ-ВИДЕО
След среща на институциите в община Белица днес стана ясно, че все още няма решение за отстрел на мечката, нападнала днес 33-годишна гъбарка в гората, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В срещата в общината участваха заместник-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева, областният управител Николай Шушков, директорът на парк „Рила“ Красимир Андонов.

Мечка изяде 16-годишно момче, след като нападна туристическа група-Снимки и видеоКафява мечка е изяла и убила 16-годишно момче в руския националния природен парк Ергаки, Русия, пред…Jun 22 2021vijti.com

„Разрешително за отстрел на мечка се издава от Министерството на земеделието, срещата ни бе много ползотворна, обсъдихме информацията с която разполагаме, уговорихме се за превантивни мерки, които могат да бъдат взети“, каза заместник министърът на околната среда Емилия Тончева.

Според нея е необходима комуникация с местната общност, за да разберат хората, че се касае за случаен инцидент, но бе категорична, че не мечката, а човекът е навлязъл на територията ѝ.

„Трябва да има разбиране, че когато се навлиза в територия, обитавана от мечка, е необходимо да се държи сметка за това и да има подходящо поведение. В случая има данни, че мечката се е навъртала в района и преди това и този въпрос е изследван и проучен от кмета. Много е важно хората да знаят, че ако са забелязали мечка в близост до населените места, е важно да информират незабавно институциите, независимо коя – общинска администрация, РИОСВ, МВР, за да се вземат превантивни мерки. Такива можем да вземем, когато имаме предварителна информация. В случая такава не е имало“, допълни заместник-министър Тончева.

„Обединихме се около мнението, че мечката не е враг на човека, а още по-голям парадокс е, че община Белица съхранява мечката като вид. Бил е нарушен критичният минимум между човека и мечката, затова и тя е реагирала така, но аз продължавам да настоявам за отстрел на конкретната мечка. Според горски служители от общинското звено тази мечка са я наблюдавали няколко пъти в близост до пътя. Не са ми докладвали това до сега, чак днес ми казаха, затова го приемам като пропуск на институциите, не само общински, но и горски, и държавен“, каза кметът на Белица Радослав Ревански.

Той поясни, че към момента нямат разрешение за отстрел и не могат да предприемат такива меркя предвид факта, че кафявата мечка е защитен вид.

„Затова все още нямаме разрешение. Ако не беше защитен вид до сега нямаше да има такава тема“, добави Ревански.

Той лично е заплатил невнесените осигуровки на пострадалата от нападението на мечката жена, която при срещата с дивия звяр била със задянато на гърба си бебе. Тя има четири деца, преди време пък е изгоряла и къщата им.

За да се предотвратят подобни инциденти на гъбарите ще бъде обяснено как да се предпазят от подобни срещи.

„Популацията на кафявата мечка е стабилна, следим я от години наред, тя се среща навсякъде в Рила, не признава граници“, каза директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов.

Според него, ако мечката е обезпокоена напуска мястото, търсейки нова хранителна ниша. В днешния случай тя е била изненадана и реагирала, защитавайки се инстинктивно. До днес няма нападнати от мечка хора и служители на парка. Има обаче няколко случая, при които тенденциозно и продължително кафявата мечка напада домашни животни

Мечка се изкъпа в басейн в Сопот СНИМКИГоляма кафява мечка се промъкна в басейна на Лифт Сопот, за да изкъпе. Животното се разходи около во…Nov 1 2019vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!