Кой всъщност е Васил Божков: Откъде идва прякорът му Черепа и още интересни факти

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

За него се носят легенди, но малко са тези, които наистина го познават. Преди да обяви война на “хунтата” на Бойко Борисов и Делян Пеевски, както самият той ги нарича, и да създаде гражданската платформа “Българско лято” Васил Божков не се показваше по медиите и деликатно пазеше както личния, така и професионалния си живот, пише „24 часа“. Макар да е собственик на редица компании и може би най-успешният български предприемач за всички времена, той не даваше акъл, не се хвалеше или оплакваше от екрана, както правят повечето бизнесмени.

Излезе новият черен списък: 21 лица, свързани с Пеевски, Божков и Илко ЖелязковМинистерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали…Jun 15 2021vijti.com

От талантлив математик до най-големия работодател в България. Васил Божков е зодия Лъв. Роден е на 29 юли 1956 г. във Велинград. Произхожда от добър и уважаван род. И двамата му родители са учители – майка му по руски език, а баща му по математика. Завършва основно образование в родния си град в ОУ “Христо Ботев”. Възпитаници на същото училище са редица известни български професори, художници, дипломати, кметове, летци.

Васил се е отличавал като изключително умен и комбинативен младеж. Приемат го в недостъпната тогава за провинциалисти Национална природо-математическа гимназия. Единствено пълният отличен успех гарантирал вход към училището, в което тогава се учели децата на първите в държавата. Някъде в тези години се сдобива и с гръмкия прякор Черепа. Даден му е от приятелите още като деца – не само заради ясно изразените му черти, които описват лицето и черепа му, а и заради “големия мозък”, който се криел в черепната кутия.

Математиката – по наследство или по дарба свише, му се удавала изключително много – имал остра като бръснач логична мисъл, пресмятал бързо сложни алгебрични уравнения и наизустявал за секунди формули и теореми. Затова продължил да я изучава като студент в СУ “Св. Климент Охридски” и в УНСС със специалност “Икономика и организация на труда”. Може би тук се научава да избира правилните хора, които да работят за него, и в това е тайната на успеха му.

Така с отличните си математически познания, находчивост и прозорливост, в началото на прехода той отваря обменни бюра и започва да се посвещава на нещо, което по-късно ще се превърне в най-голямата му страст – откриване и съхраняване на предмети от прабългарско време и антики от славни български епохи. Точно както предвижда Божков, обменните бюра носят солидни печалби и той получава възможност да се занимава с още една материя, която му е интересна – хазарта. Темата го интригува истински, защото една от най-любимите му математически дисциплини е теорията на вероятностите, която е в основата на хазартните игри.

Приближени до Божков казват, че обожава да чете и цитира математическия труд “Триъгълник на Паскал” на френския математик и философ Блез Паскал. Неслучайно инвестицията му в различен тип игрални зали се увенчава с успех. Благодарение на печалбите в този сектор Божков започва да инвестира в няколко много важни аспекта за България: икономически – възражда фалиращи заводи и предприятия, и културен – спасява хиляди български реликви от заграбване и унищожаване.

Сред предприятията, които купува и развива успешно, са фирми за доставка на храна, туристически компании, безмитна търговия и много други. Повечето му компании по-късно са обединени в “Нове холдинг”. Името не е случайно. То обединява любовта му към семейството и към историята на България. Името идва от древния град Нове край Свищов, откъдето е и майката на сина му. Именно “Нове холдинг”, преди да бъде поставен под ударите на прокуратурата, осигуряваше прехраната на над 50 000 души, което вероятно превръщаше Божков в най-големия работодател в България.

По-голяма от страстта му към точни науки се оказва обаче слабостта му към историята на България. На тази му слабост днес дължим безценни съкровища. Колекцията му с антики е забележителна. Според различни публикации е оценявана различно, но в последния филм за нея чуждестранни учени казват, че е безценна. Дълго време, преди да бъде разграбена, колекцията бе повод за национална гордост и обикаляше света, за да разказва славната история на България. След като бе иззета от прокуратурата, се появиха подмятания на проправителствени говорители, че предметите всъщност били незначителни.

Професионалисти в областта на изкуството най-много се страхуват експонатите да не потънат в мътните води на черния пазар на антики и отново да бъдат загубени за векове напред. Думите на служебния министър на културата Велислав Минеков, че няма представа къде са експонатите, допълнително засилват тези притеснения. Той определи изнасянето им във вестници и чували за боклук като чудовищно.

Колекцията на Васил Божков се състои от над 3000 археологически материала и включва паметници от различни материали, датирани между 4000 г. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. Тя съдържа и най-голямата в света колекция от ритони от бронз, сребро и сребро с позлата, се казва в изявление на фондация “Тракия” за БНТ. В колекцията се съхраняват три вази от сребро с позлата с образа на Орфей. Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал.

Върху една от тях е изписано дори и името му – Орфей. Други сребърни вази със сцени носят изображенията на знаменитите в древността гръцки герои – Тезей и Елена, а появата на тези образи върху метал са изключителна рядкост. Несметна ценност представляват и чашите, върху които са изписани имената на техните притежатели, посвещения на богове или тежината на съдовете.

Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им, казват от “Тракия”. Освен че възпрепятства излагането на колекцията в уговорени бъдещи експозиции в най-големите и прочути музеи по света, акцията на прокуратурата на практика унищожава и плана за изграждане на уникален по рода си музей, в който колекцията да се съхранява и показва едновременно.

Разграбването на колекцията несъмнено е нож в сърцето на Божков, който целеше да го уязви и обезкърви. В последните си интервюта признава, че безпрецедентната акция срещу него го е накарала да се промени и да отвори очите си не само за грабежа на неговото имущество, но и за грабежа на България.

Благотворителност

За лъвовете казват, че имат големи сърца и са много щедри. Според свидетели Васил Божков е един от най-големите дарители в България. “Който не е влязъл в офиса му и не е помолил за помощ, само той не я е получил. Идвали са за лечение, за стипендии, за спортисти, които нямат пари да отидат на състезание, за деца, заминаващи на олимпиади, и много други”, твърдят хората около него. Средствата, които влага в спорта, също са израз на добра воля, защото често се случва да инвестира много повече средства, за да подобри клубовете, да осигури по-добри условия и стимули за играчите, отколкото би могъл да си възвърне.

Пример за това са и ЦСКА, и “Левски”, които в годините са били издържани от негови фирми. Същото важи и за федерациите по спортна стрелба и шах, на които е бил председател. Там се знае, че многократно е помагал на спортисти с лични средства. Потвърди го и самата Антоанета Стефанова – най-добрата българска шахматистка. Макар че бе издигната за премиер от партията на Слави Трифонов, Антоанета публично призна, че най-много финансово я е подкрепял именно г-н Божков. За тези му дела малко се знае. Не обичал да разказва и смятал, че щом може, трябва да помага. Колко и на кого е дал, ще остане завинаги загадка.

Идва ли лятото?

Може би, ако не бяха посегнали на близките му и безценните съкровища на България, Божков нямаше да се включи в политиката и да създаде “Българско лято”. Но след ударите, които е понесъл и продължава да понася, се е зарекъл, че ще промени България и ще донесе справедливост за всеки. “Аз имам всичко, мен не могат да ме купят”, казва самият той. Социолозите предвиждат, че за Божков ще гласуват всички българи, които искат сегашният модел на рекет и грабежи да бъде изтръгнат, както и всички, които копнеят начело да застане умен и находчив лидер.

Затова и проучванията сочат, че на следващите избори “Българско лято” ще мине прага от 4% и ще влезе в парламента.
Съмишлениците на гражданската платформа пък казват, че само успешният човек може да бъде успешен политик и затова са убедени, че именно Божков ще извади България от сигурна катастрофа. Дали това ще се случи? Предстои да разберем на 11 юли.

Ани Салич засечена при БожковПри Васил Божков се озовала топновинарката на Нова телевизия Ани Салич. Тв водещата си подари кратка…Jun 8 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!