Вместо втори рожден ден Георгиеви погребват сина си в Италия. Вдига температура и умира след дни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

– Диего е най-усмихнатото дете в яслата, което не боледува
– Един ден вдига температура и дни по-късно умира в болницата на Болоня

Българският Рокфелер Пенчо Семов дарява 200 милиона лева: Бащата на Андрей Луканов пренебрегва последната воляВ първите години на ХХ век Габрово се превръща в български индустриален център. Многократно градът е…Aug 8 2019vijti.com

Само допреди дни малкият Диего Георгиев беше лъчезарно дете, на което всички в 11-хилядното италианско градче Гамбетола се радваха заради вечната му усмивка.

На 24 юли роденото в адриатическия град Чезена момче трябваше да навърши две годинки. Вместо това на 28 юни в 15,30 часа близките на Диего и семействата на децата, с които ходеше на ясла, се събраха в черквата на Гамбетола, за да го погребат.

Изглежда нелепо как за броени дни и по неустановени все още причини в болницата на Болоня си отиде първородната рожба на Ваня и Ангел. Майката и бащата на Диего идват в Италия преди много години.

35-годишният Ангел и 31-годишната Ваня избират зоната на град Чезена, област Емилия-Романя, за свое местожителство. Те са здраво свързани с нея, където работят открай време в две фирми. Имат и италианско гражданство. Всички в намиращата се в Паданската низина малка община ги познават.

Тук са и Добри, Йорданка и Васко – бабата и дядовците на Диего.

Малката BG общност, съставена от близките на детето, живее на практика в “българска” зона. Само на няколко километра от Гамбетола се намира Булгария, както се произнася на италиански България. Така се нарича фракция (част от община) от Чезена, която носи името си заради миналите преди векове по тези места предци на българите. До фракция Булгария се намира и село Булгарно. Област Емилия-Романя е една от зоните в Италия, където древните българи са отседнали и са се заселили. Днес в провинция Форли-Чезена, където е Гамбетола, са регистрирани около 2000 българи.

Дни преди да почине на 18 юни в болницата на Болоня, Диего посещава местните ясли, където е винаги усмихнат. Никога по-рано Диего не е боледувал.

На 14 юни всичко

се преобръща.

Детето има

повишена

температура

Тя изглежда като нещо временно, което ще мине лесно. Ваня дава на сина си парацетамол. Температурата спада и на следващия ден всичко изглежда нормално.

На 16 юни обаче температурата пак започва да се вдига и Диего започва да трепери. Родителите му го завеждат при детската лекарка, която регистрира наличието на плаки в гърлото му. Предписва му противовъзпалително лекарство. Следобед обаче температурата надвишава 38 градуса. Детето започва и да повръща.

Родителите му го отвеждат в “Бърза помощ” на болницата “Буфалини” в Чезена. Въпреки че там му дават нови лекарства, повръщането не спира. Налага се включване на система.

На следващия ден ситуацията изглежда леко подобрена, детето започва и по малко да яде. Следобед обаче положението отново става критично – температурата надхвърля 39 градуса, лекарствата не успяват да я свалят по никакъв начин. Детето се поти непрекъснато и не отговаря на никакви стимули.

Вечерта дежурната педиатърка вдига тревога сред колегите си от другите отделения, особено в “Кардиология”.

Изглежда така, сякаш проблемите на Диего са сърдечни, защото

сърцето му

не успява да

помпи добре

Лекарите се опасяват, че това може да доведе и до мозъчни проблеми.

Главният лекар на детското отделение преглежда момченцето и решава да го премести в интензивното. В 2 часа през нощта шефът на “Педиатрия” информира родителите, че ситуацията е много сериозна и в 7 часа сутринта на 18 юни Диего ще бъде транспортиран в болницата “Сант Орсола” в Болоня.

В 11 часа обаче детето все още не е прехвърлено. Едва в 11,30 линейка с малкия пациент потегля за “Сант Орсола”. Там то е буквално хванато за косите от лекарите, които го чакат отдавна. Те обясняват на родителите, че ситуацията е много тежка и съществува риск за живота му.

Лекарите решават да

оперират сърцето

на Диего още

същата вечер.

Момченцето

обаче не стига до

операционната,

защото губи битката за живота си в 19,30 ч на 18 юни.

При новината за смъртта на сина им Ангел и Ваня направо рухват. Те са разбити от болка, но същевременно са и изпълнени със съмнения и въпроси. Питат се дали ако не беше закъснялото прехвърляне на детето им от болницата на Чезена в тази на Болоня, то можеше да оживее.

Затова Ангел и Ваня се обръщат към адвокати от “Студио3А”, които да защитят интересите им. Чрез тях родителите правят оплакване пред карабинерите в Чезена, което води до откриването на наказателно дело в Болоня, засега срещу неизвестни извършители, за непредумишлено убийство. Прокурор по делото е Марко Форте. Той разпорежда аутопсия, която да хвърли повече светлина, тъй като детето не е страдало от никакви патологии.

Аутопсията трябва да даде отговор и дали има лекарска вина както при диагностицирането, така и при лечението на момченцето. Първоначалната хипотеза е, че става въпрос за вирус, за специфична форма на менингит, а по-късно се предполага, че се касае за миокардит. Тестове за COVID изключват присъствието му в организма на детето.

На 25 юни съдебният лекар и съдебен консултант на Прокуратурата в Болоня д-р Гуидо Пелети извършва аутопсията в болницата “Сант Орсола” и

регистрира

миокардит

За да се разбере обаче какво точно се е случило и дали Диего можеше да бъде спасен от лекарите, сега трябва да се анализират внимателно всички медицински документи. Както и да се изчакат резултатите от изследванията на взетите проби.

На аутопсията присъства и друг съдебен лекар, който е изпратен от адвокатската кантора “Студио 3А”. Тя е специализирана на национално ниво в делата за обезщетяване и защита правата на гражданите. Сара Донати е съдебен консултант на семейството на Диего в делото.

“Ще бъдат необходими поне 90 дни, за да се разберат резултатите от аутопсията, а също и за да се задълбочи изследването на медицинските анализи на Диего”, каза за “24 часа” адвокатката.

“Ние като адвокати сега трябва преди всичко да изчакаме резултатите от аутопсията. Само тогава ще преценим какво точно да правим като защита, защото представляваме интересите на семейството.

Прокуратурата ще прецени на базата на тези резултати дали съществува лекарска вина. Родителите на Диего искат да знаят какво точно се е случило със сина им. Засега все още не е идентифицирана точната причина за смъртта му”, каза още Донати.

Източник: 168chasa

За всички, нуждаещи се от утеха: Свети Георги помага в трудни моменти и лекуваСвети Георги помага на болни хора По последни данни на Националния статистически институт над 240 хи…Jul 8 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!