Проф.Кантарджиев призова: Моля ви, през следващата седмица не ходете на тези места:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пенсионираният предварително директор на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев , говори откровено за ваксините , тяхната ефективност срещу новите щамове и призова всички да внимават за една опасност през лятото:

Единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина, е България Това заяви за bTV проф. Кантарджиев.

„В Русия това според СЗО имаме на седмична база увеличение с 1/3 на случаите.

Това не е характерно за лятото и е едно обяснение – руснаците малко като българите не обичат да се ваксинират. Казват „дайте ваксина“, а сега питат не може ли европейска ваксина. Българите пък търсят „Спутник“, каза той.

Проф. Кантарджиев добави, че не вижда опасност от идването на руските туристи, при условие че хората, които ги приемат тук в лицето на обслужващия персонал са ваксинирани.

„Очаквам август да се появят единични клъстери които РЗИ трябва да контролира. Болните и контактните не бива да са в контакт с други хора. Най-важното е да има ваксинация. Без ваксини няма да сме подготвени за октомври, когато децата тръгнат на училище и, недай си Боже, има случаи“, каза той.

Запитан има ли разлика между РНК и векторните ваксини, ученият отвърна: „Постоянно излизат данни, че по-голяма защита, особено при новите варианти „Делта“, „Бета“ и т.н., имат РНК ваксините. Според биопсия на лимфни възли на хората може да очакваме при двете ваксини доживотна защита с „Пфайзер“ и „Модерна“, при условие че не настъпи голяма мутация. Ако настъпи такава, фирмите са готови да осъвършенстват ваксините си“.

„Ако си карал много тежко вируса, той е потиснал имунната ти система и защитата не е така силна и трайна. Не е задължително боледувалите да се ваксинират, но мога да кажа, че хора, които са боледувлаи и след това са се ваксинирали, имат най-силен имунитет“, добави той.

„Ако не бяхме ваксинирали лекари и сестри, по време на т.нар. трета вълна щяхме да останем без лекари и сестри, без които няма здравеопазване“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

„Отивам в Северна България, за да убедя хората да се ваксинират. Ще отговоря на въпросите им, понеже в голяма част от хората има страх, поради допуснатото говорене, когато някои критикуваха всичко, за да извлекат политически дивиденти“, добави той.

„Да правят каквото искат говорещите, но като дойде една жена и ме пита дали да ваксинира 17-г. си дъщеря, аз обяснявам. И когато обясня, голяма част от хората ще се ваксинират“, категоричен бе ученият.

Той призова хората много да внимават с кърлежите : „Моля ви, не ходете по градинките и междублоковите пространства поне една седмица, за да може Софийска община да напръска. Понеже като вали, не се пръска“.

Проф.Кантарджиев с безценен съвет за маските: какви да носим в автобуса, в офиса и в училище Макар всички да знаем, че трябва да носим маски, често пъти възниква въпросът – какъв вид маска е …Nov 20 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!