Служители в ресторанти разказват каква храна никога няма да си поръчат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Да излезете навън за вечеря е едно от най-приятните неща, независимо дали става дума за града, в който живеете, или по време на пътуване. За съжаление, навсякъде съществува риск това хубаво преживявано да бъде съсипано от нещо, което сте си избрали от менюто.

Поръчването на неподходяща храна може да доведе до всякакви последици – в най-добрия случай разочарование, а в най-лошия – натравяне.

Вижте някои храни, които никога не бива да поръчвате в ресторант, според експерти.

Хванаха д-р Емилова да пирува с вредни храни в ресторант, а клиентите си кара да гладуват (Уникални снимки): Д-р Людмила Емилова е признат специалист в областта на здравословното хранене – през нейната прочут…Jun 15 2021vijti.com

Сурови кълнове

Суровите кълнове звучат като нещо много полезно. Те са хрупкави, свежи и пълни с хранителни вещества. За съжаление, могат да бъдат пълни и с опасни патогени.

Кълновете се отглеждат на закрито на топлина и влага в големи количества. Един замърсен стрък може лесне да замърси цялата реколта, а изплакването преди консумация не убива бактериите, които са проникнало в самото зърно.

Пържени картофи с трюфелово олио

За огромно разочарование, трюфеловото олио не се прави от истински трюфели. Олиото, с което ресторантите щедро поливат ястията си, е направено от химично съединение, наречено 24, дитиапентан. То се извлича или по естествен път или от петрола. Тази съставка се смесва със зехтин и се получава олио, което мирише на трюфели, но не съдържа никакви. Така че на практика си хвърляте парите на вятъра.

Ако искате да пробвате истински трюфели, по-добре поръчайте нещо, което има цели или нарязани трюфели.

Напитка с претенциозна украса

Ако обичате интересни коктейли със засукана украса, може би сте в риск от заразяване с нещо много неприятно. През повечето време нещата, ползвани за украса, се държат на стайна температура и са в ръцете на различни хора, включително клиентите, ако седят на бара.

Украсите могат са носители на всякакви болести и трябва да избягвате да ги слагате в устата си. Според проучване, ледът и резенчетата лимон често съдържат ешерихия коли.

Храната в бюфета

Бюфет, в който можете да ядете колкото искате – звучи много примамливо, особено ако сте умрели от глад. Но храната там крие някои рискове.

Приблемът е в приготвянето на храната, тъй като има опасност от замърсяване от различните продукти. Това означава, че някои от ястията могат да са влезли в контакт с нещо, което е заразено, например сурово пилешко или яйца.

Препоръчително е да изберете храна, която е добре сготвена, или никога не е влизала в кухнята – като шоколадов фондан. Пропуснете суровите зеленчуци и плодове.

Миди

„Никога не поръчвам миди в ресторант. Знам, че хората ги обичат и съм много стриктна за тяхното съхранение и поднасяне. Но е нужно да има само една развалена мида и отивате по дяволите“, казва пред „Инсайдър“ Мари Дюмон, шеф-готвач и собственик на мидена ферма.

Изберете морска храна, която не крие толкова голям риск от отравяне, като сготвена, пушена или осолена риба.

Стриди

Стридите са вкусен деликатес, ако се притогвят правилно. Но се замърсяват с бактерии, ако не се съхраняват правилно. Шеф-готвачът Марк Никълс казва, че не препоръчва да поръчвате стриди, които са уловени на повече от 100 мили от ресторанта,. Всъщност, за да бъдат напълно безопасни за консумация, те трябва да бъдат още живим когато ги ядете сурови.

Прясно изцеден сок, ако не го приготвят пред вас

За разлика от пастьоризираните сокове в магазина, пресният сок от плодове или зеленчуци може да съдържа опасни бактерия като салмонела или ешерихия коли. Според експерта по храните проф. Кийт Шнайдер, никога не трябва да пиете непастьоризиран сок, ако не сте сигурни кога е напавен и как е съхраняван.

Супата на деня

Някои ресторанти имат дневни специалитети като „супа на деня“, в която слагат съставки с изтичащ скоро срок на годност.

„Питайте каква е била вчерашната супа на деня, преди да поръчате днешната. Може да се окаже, че това е супата на месеца“, казва шеф Гордън Рамзи пред Town & Country.

Сос холандез

Сос холандез е любим на много хора. Обикновено се приготвя от разтопено масло, вода, лимонов сок, подкправки и сурови жълтъци. Заради последните, както и сервирането му топъл са идеална среда за бактериално замърсяване.

„Сос холандез? Не и за мен. Бактериите обичат холандез. И никой, когото познавам, не е правил холандез, който да може да се поръча“, предупреди преди време пред „Гардиън“ покойният вече Антъни Бурдейн.

Пържола Уагю

Пържолите Уагю се правят от няколко породи японски крави и са известни с меката си текстура и чудесен вкус. Известни са също и с високата си цена.

Всъщност те са и много мазни. „японските Уагю са наистина мазни и не би трябвало да ядете много от тях. Не бих ял пържола така“, казва шеф Волфганг Пъг пред британския „Телеграф“.

Голям жест! Ресторантьор дарява 10 000 лева на Митко ЧорапаЦяла България свали шапка на пловдивчани, които дружно скочиха да защитят уличния продавач на чорапи…Jun 2 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!