Филип Трифонов си отиде обиден на държавата (СНИМКИ+ВИДЕО)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Мисля за реплика на Филип от „Оркестър без име“ като за новогодишно пожелание: „Ай сиктир, да не са Лайза Минели, та 75 години да им свирим под прозореца!“ Това беше написал преди време големият актьор Филип Трифонов, правейки паралел със своя герой от популярния български филм. Днес актьорът, изиграл десетки запомнящи се роли в киното, си отиде на 73 години. Най-вероятната причина за неочакваната му кончина е сърдечен удар.

Фирма осъди държавата за 5,4 милиона лева обезщетение за умъртвени прасетаСвинекомплексите в Николово и Бръшлен все още чакат Административен съд – В. Търново да се произнесе…Jan 4 2021vijti.com

В последните години от живота си талантът на няколко пъти се опита да получи пенсия за заслуги от държавата в размер на 700 лева, но бе отрязан от комисията към Министерство на културата, която одобрява кандидатурите. Това дълбоко обиди Трифонов и той многократно написа протестни писма и до премиера, и до парламента, и до Министерство на културата. Пенсията му бе под 200 лева.

„Филип Трифонов бе надарен с голям талант, с неговите роли в едни от най-известните наши филми израснаха поколения българи. Скърбя за неговата загуба, той беше забележителен актьор, фин и честен човек.” Това заяви тази вечер председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов по повод кончината на Филип Трифонов. Той изрази и съжалението си, че Филип Трифонов си отиде обиден, защото през 2018 г. комисия в Министерството на културата не го е одобрила за пожизнена парична награда, каквато заради таланта си несъмнено заслужаваше.

Филип Трифонов спечели сърцето на поколения български зрители с ролите си в класики като „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“.

„С огромно прискърбие ви съобщаваме, че днес ни напусна един от най-ярките актьори на театралния небосклон – Филип Трифонов“. Актьор, който оставя изключителна следа в българския театър и кино и в сърцата на зрителите“, написаха от Народния театър.

Дълбоко обиден, че не може да получи пенсия Трифонов отправи призив към премиера в отворено писмо да увеличи пенсиите на всички, които на времето не са били членове на БКП. Помагат ми децата ми, правя и някое и друго представление, посочи актьорът преди две време, попитан как се справя финансово.

„Доверие имам само на Столичната община, защото кметът госпожа Йорданка Фандъкова ме направи почетен гражданин на родния ми град“, каза актьорът. Той припомни, че едно време да си софиянец е било като да си западногерманец.

Актьорът разкри, че от „авторски права“ за излъчен филм получава средно по 25 лева.

Филип Трифонов написа писмо и до председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов и попита: „Да спечеля шестица от тото с комбинация 1,2,3,4,5,6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното е нормално като очакване. Да спечеля повторно със същата комбинация, не само за мен, но за теория на вероятностите е логично събитие като очакване.“

„Въпросът който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист „без псевдоним“, да се надявам на персонална пенсия приживе? И ако „да“, Ви моля за съдействие“. До тогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно) ще си помагам с печелившата комбинация 1,2,3,4,5,6 или ще печеля на играта „тука нема“, написа актьорът, твърдейки, че председателите на въпросната комисия са били агенти на ДС.

Филип Трифонов e рoдeн нa 4.05.1947 година. Oт 1969 дo 1973 учи aктьoрcкo мaйcтoрcтвo във ВИТИЗ в клaca нa Aпocтoл Кaрaмитeв. Oщe прeди дa e зaвърши oбрaзoвaниeтo cи прeз 1971 г. изигрaвa глaвнaтa рoля в „Мoмчeтo cи oтивa“ (рeж. Людмил Киркoв). Филип Трифoнoв имa учacтиe в нaд 30 филмa, мeжду кoитo „Прeбрoявaнe нa дивитe зaйци“, „Кaтo пeceн“, „Гaрдeрoбът“, „Инcтрумeнт ли e гaйдaтa?“, „Oркecтър бeз имe“, „Лaвинa“, „Зaбрaвeтe тoзи cлучaй“, „Eшeлoнитe“ и други. Нa тeaтрaлнa cцeнa Филип Трифoнoв дeбютирa в рoлятa нa Aндзoр в „Прoцecът щe ce cъcтoи“ oт A. Чхeидзe в ДТ – Блaгoeвгрaд прeз 1973 г. Рaбoтил e в ДТ – Блaгoeвгрaд, Тeaтър „Coфия“, CИФ „Бoянa“. Прeз 1992 г. cъздaвa зaeднo c рeжиcьoрa Никoлaй Гундeрoв Ecтecтвeн тeaтър „Трифoнoф & Гундeрoв“. Нeгoви ca пocтaнoвкитe „Вeрниcaж и Aудиeнция“ oт В. Хaвeл и aвтoрcкитe cпeктaкли „Ceкънд хeнд“, „Зaпaднa Гeрмaния – oтeчecтвo мoe“, „Тя“.

Поклон пред паметта му! Lupa.bg изказва съболезнования на близките на Филип Трифонов!

Държавата остава затворена и след 21 декември-Ето докога Вече е постъпило предложение, ограниченията срещу коронавируса да продължат и след Нова година, по…Dec 15 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!