От „Бионтех“ предупредиха за евентуален проблем по отношение на ваксината им

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Бионтех“ работи усилено с партньора си „Пфайзер“ да увеличи производството на ваксината им срещу новия коронавирус, казаха основателите на германската компания. Те предупредиха, че може да се получат забавяния в доставките, докато не бъдат произведени нови партиди от ваксината, предаде Ройтерс.

Д-р Илиев: Ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец„За разлика от инфекцията с истинския вирус, която действа като едно голямо оръдие, което стреля сре…Dec 31 2020vijti.com

Доставките на ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на Съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина, каза директорът на „Бионтех“ Угур Шахин в интервю за „Шпигел“.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на „Модерна“ на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на „АстраЗенека“, която Великобритания одобри тази седмица.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на „Бионтех“, разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки, каза Тюреджи в същото интервю.

„Бионтех“ планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината“, каза Шахин, цитиран от БТА.

Шахин също съобщи, че „Бионтех“ може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тази ваксина изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

Още един мъж умря след ваксината на PfizerМъж от Швейцария от дом за възрастни хора почина след имунизация с ваксината на американската компан…Dec 31 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!