Пригответе си домашни млечни продукти за чудо и приказ – рецепти

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Млечните продукти носят изключителни ползи за здравето, но когато ги закупуваме от търговската мрежа, не знаем какъв е техният произход. Често производителите ни спестяват опасните съставки в съдържанието и вместо истински млека и сирена консумираме имитиращи продукти с палмово масло. От друга страна, биоартикулите не са по джоба на всеки, затова излиза по-евтино да си ги приготвим у дома.
Крема сирене
ПРОДУКТИ: 2 л прясно мляко (сурово), 1 с. л. сол, 20 г кисело мляко, 10 капки мая за сирене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прясното мляко се сварява със солта и се охлажда до 30-32˚.
Експерт потвърди трудна за вярване истина: цял живот сме подреждали грешно продуктите в хладилника сиЗнаете ли, че е грешно, че прехвърляте яйцата, които сте купили от магазина, от опаковката, върху вр…Oct 18 2018vijti.com

Киселото мляко се разбърква с маята за сирене, добавя се малко прясно мляко, за да не остане от сместа по съда, и се прибавя към прясното мляко.
Разбърква се добре и се оставя на стайна температура под капак за 5 часа.
В подходящ гевгир се поставя двойна марля или тензух.
Изсипва се млякото и се завързва в тензуха. Добре е, ако може да го оставите да виси – така ще се отцеди по-бързо, но ако нямате възможност – просто ще трябва да постои по-дълго време.
Отцеждате го до гъстотата, която ви харесва, и го премествате в подходящ съд.

Моцарела
ПРОДУКТИ: 2 л домашно неподварено краве мляко, 400 г кисело мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Млякото се загрява на котлона.
Когато започне да завира, се слага киселото мляко и се бърка.
След като суроватката се отдели, съдът се дърпа от котлона и сместа се прецежда през марля.
Оставя се да се отцеди добре и се затиска с нещо тежко за 1 час, след което моцарелата е готова за консумация.

Кисело мляко
ПРОДУКТИ: 3 л прясно мляко (домашно), 4 с. л. кисело мляко (домашно).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прясното мляко се сварява и се изчаква да поизстине до желаната температура. Нито много горещо, нито много изстинало. Като си потопиш малкото пръстче, да ти е топло, но да не ти пари. С времето се свиква. Добавя се киселото мляко и хубаво се разбива. Налива се в буркани и се завиват в топло одеяло. Стоят 3 часа. Отвиват се и се слагат в хладилник (без значение от това, че ще са още леко топли), където ще стегнат още повече. Ако нямате домашно кисело мляко, за първо подквасване може да използвате купешко кисело мляко, произведено по БДС.

Кашкавал
ПРОДУКТИ: 4 л прясно мляко, 14 капки мая за сирене (тя е комбинирана и става и за кашкавал), 1 с. л. лимонтузу, 4 с. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Млякото се сварява и след като е кипнало, се слага солта и се оставя да ври 5 минути. След това се слага маята и се оставя да ври 10 минути. Накрая слагаме лимонтузуто и се оставя да ври 15 минути. След това, докато е още топло, го изсипваме в тензух. Тензухът трябва да е сложен в дълбок съд и краищата му да са извън съда. Завързваме краищата и оставяме сместа да престои така в тензуха 2 часа. След това прибираме вече готовия кашкавал в хладилник и го оставяме да отлежи 2 дни.

Извара
ПРОДУКТИ: 1 л прясно мляко, 1/2 ч. л. сол, 100 мл ябълков оцет.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Млякото се сипва в тенджерата. Поръсва се със сол и се довежда до кипване. Внимателно на тънка струя се сипва оцетът и огънят се намалява. След като млякото започне да се пресича, започва да се бърка с дървена лъжица. Процесът продължава 10 минути на тих огън. Над дълбока купа се поставя цедка, която е застлана с тензух и марля. Изсипва се сместа от тенджерата и се оставя да се охлади. Получената извара се оставя в хладилник, ако не се консумира веднага. Суроватката се запазва и се използва в рецепти за хляб, палачинки и т.н.
Източник: Ретро
Съветите на д-р Гайдурков за пролетно вталяване: Суровите ядки са по-хранителни от парче пицаПролетта е сезонът на отслабването и пречистването на организма от натрупаните през зимните месеци т…Mar 20 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!