Празнична сирнена погача – феноменална и елементарна:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Празнична сирнена погача – феноменална и елементарна:

Празнична сирнена погача - феноменална и елементарна:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ви предлагаме една чудна рецепта за празнична сирнена погача – с дъх на масълце, пухкави конци и вкусна плънка, тази питка просто ще остане без конкуренция сред другите ви рецепти! Приготвя се лесно, макар и да се изискват определени умения в точенето и месенето. Ето фантастичната рецепта за празнична погача със сирене :

Празнична сирнена погача

Продукти:

550 г брашно

200 мл вода

1/2 кубче прясна мая

5 супени лъжици олио

2 цели яйца

2 чаени лъжички сол

1 чаена лъжичка захар

За намазване:

100 г масло или маргарин

300 г сирене по ваш избор

3-4 супени лъжици кисело мляко и сусам за поръсване отгоре или семена по ваш избор

Приготвяне: 

Поставете хладката вода в по-дълбока купа, след това добавете захарта и натрошете маята. Добавете три супени лъжици брашно и разбъркайте добре, за да се разтворят захарта и маята, така че да няма бучки в брашното.

Оставете за 10 минути да шупне.

Когато маята се активира, добавете двете яйца, предварително разбити на стайна температура (да не са студени), олиото, солта и постепенно започнете да добавяте брашното. Накрая замесете тестото на ръка, така че да е достатъчно меко и еластично, без да полепва по ръката.

тесто погача

Когато месите меко тесто, винаги добавяйте брашното малко по малко и разбърквайте постепенно, защото винаги зависи от самото брашно колко ще абсорбира влагата, така че може да се случи да имате нужда от малко по-малко или малко повече от 550 g, както е посочено в рецептата.

топка тесто

Покрийте тестото и го оставете да почине за около 15 минути. След това оформете руло и го разделете на 12 равни части. Омесете фино всяко парче тесто и го оформете на топка.

топки тесто

Разточете всяка топка тесто на кора с големината на голяма чиния и намажете всяка кора по цялата повърхност с разтопено масло. Поръсете с настърган кашкавал по желание (можете да използвате извара, сирене или нещо по ваш вкус).

питки със сирене

питки със сиренетесто сирене

Подредете корите една върху друга и просто разтегнете последната кора с точилката и я прехвърлете върху останалите. Така подредената погача прехвърлете в добре намазнена кръгла тава или форма или просто застлана с хартия за печене.

питка със сирене

сирнена погача

Нарежете погачата на квадрати или триъгълници. Залейте с 3-4 супени лъжици гъсто кисело мляко или неутрална топла заквасена сметана, предварително загрята до стайна температура, и поръсете със сусам, ако искате, но не е необходимо (или семена по ваш избор).

погача сирене

сеченица сирене

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около половин час. Когато се изпече отгоре, намажете я с малко разтопено масло или олио.

погача Заговезни

мека погача

Да ви е сладко!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!