Няколко полезни хитринки, с които да избягвате неприятното слепване на ориза

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Оризът е една от най-старите, но и най-полезните зърнени култури. Култивиран е в Китай преди повече от 6 хилядолетия. Днес едни от главните прозиводители на ориза са Китай, Тайланд, Индия, Бангладеш и Япония. Тази зърнена култура всъщност съдържа два много важни компонента за организма – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини. Двата енергийни източника го правят изключително ефективен за спортуващите. Най-разпространените видoве ориз са белият и „африканският”, като общо имат около 8000 разновидности. Оризът е полезен заради ниското си съдържание на натрий, наситени мазнини и холестерол.Голяма опасност: Заливат пазара с отровен ориз от Азия, можем ли да го разпознаем?40 предупреждения за хванат опасен ориз има в ЕС от началото на годината, съобщи д-р Сергей Иванов, …Oct 26 2018vijti.com

Той е добър източник на манган, фолиева киселина и желязо. Белият ориз е с висок гликемичен индекс, но кафявият е със средна стойност, затова е за предпочитане при диети за отслабване.
Кафявият ориз, наричан още целозърнест ориз, се вари по-бавно от белия – около 45-50 минути, но пък от своя страна е много по-полезен – не води до покачване на кръвната захар, богат е на фибри, минерали и витамини от групата B. Едни от продуктите, приготвяни от ориз са оризов протеин, оризови трици, оризово нишесте и оризово брашно, което се препоръчва при някои диети поради ниското съдържание на мазнини. Приложението на ориза в кухнята никак не е малко – подходящ е за супи, за директна консумация, различни салати, гарнитура на ястия и т.н.

Майсторите готвачи разкриват няколко хитринки, чрез които да избегнем слепването на ориза при готвене. Със сигурност няма да ви е приятно, ако ви сервират слепен ориз или пък крайният резултат от вашето готвене е такъв.
И тук, както и във всяка друга област има някои тънкости, които, ако бъдат спазени гарантират страхотен резултат.
Благодарение на една лесна за изпълнение технология, оризът ви ще изглежда като от снимките на изисканите кулинарни списания.
Е, вярно, че отнема малко повече време, но пък резултатът си заслужава, а и като всяко нещо, което искаме да изглежда перфектно, е необходимо да вложим малко повече труд от обичайното.

Единственият проблем, ако въобще може да бъде наречен такъв е, че е необходимо да сте постоянно до ориза, за да го наблюдавате и да доливате вода.
Без значение на какво ястие с ориз сте се спрели, зрънцата му няма да не се слепят, ако спазвате технологията.
След като измиете хубаво ориза и го оставите да се изцеди водата, го запържвате за три минути в малко мазнина като постоянно разбърквате.
Пригответе си нужното количество вода в зависимост от количеството на ориза и я доливайте по малко, а не цялата наведнъж. Разбъркайте леко и оставете ориза да поеме цялата течност и така, докато не свърши водата.

Зрънцата няма да се слепват, ако използвате бланширан ориз, но някои не го харесват, тъй като има малко по-различен вкус.
Ако спазите технологията, оризовите зрънца няма да се слепят, без значение на какъв вид ориз сте се спрели, пише gotvach.bg.Тежка икономическа криза в Куба: Въведоха ограничения при покупка на основните продуктиКубинското правителство съобщи, че заради тежката икономическа криза въвежда нормиране на продажбите…May 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!