Нито една празнична трапеза не може да мине без този божествен домашен хляб

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Рецептата, която ще ви предложим днес е за Рангелов хляб, но може да се приготви за всяка една празнична трапеза. Задължително е да присъства на трапезата Архангелов ден, но е хубаво да се прави и за всеки друг голям християнски празник. Ето и какви продукти са необходими – за закваската: 2 супени лъжици брашно, 3/4 кубче прясна мая, 1 чаена лъжичка захар, щипка сол; за тестото: 1 кг брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 яйца + 1 жълтък за намазване, 1/4 кубче мая, 125 грама меко масло, 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка захар. Първо трябва да се заемете със закваската. За целта в достатъчно голям съд стрийте маята със солта и захарта, добавете брашното и топла вода, колкото да се получи гъстотата на боза. Оставете на топло място за половин час – това ще е достатъчно маята да хване и шупне.
За живота през социализма в България, самуните бял хляб в магазина и още нещо„Родена съм през 1956 година и доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самунит…Jan 28 2019vijti.com

Идва време да замесите и тестото. Разбийте яйцата и киселото мляко, добавете останалата 1:4 от маята, отново стрита, закваската и разбъркайте добре. Постепенно започнете да прибавяте и пресятото брашно.
По време на месенето се слага на порции мекото масло.
Тестото се поставя в намаслена купа, намазва се отгоре с още малко масло и се оставя да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, от тестото се отделя малка част.
От нея ще се направят едно малко топче и една плитка.

Плитката се извива като подкова и в средата ѝ се слага малката топка.
Тестото за хляба се поставя в намазнена и набрашнена дълбока тава. Украсява се и намазва с разбит жълтък.
Оставя се на топло за повторно втасване. Хлябът се изпича за около 40 минути на 200 градуса.
Символиката на извитата като подкова плитка и малката питка в нея е оградата на двора със семейството и добитъка.
Оградата нарочно се оставя отворена,
за да може да влезе ангелът пазител и да предпази от болести и беди.
Чували ли сте коя е най-успешна рецепта за домашен хляб? Сега ще ви я разкрием и сами ще се убедите: По-вкусен хляб никога не сте ялиВсички хора обичат да си похапват домашен хляб. Едва ли има човек, който да не е изпитвал следното у…Dec 30 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!