Нестандартна зимнина в буркани: Да си оближеш пръстите направо

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Последните дни на август и месец септември са най-подходящото време да помислим за зимнината. На зеленчуковите борси има широко разнообразие от продукти, а цените започват да спадат. Освен класическите рецепти, които приготвяме от години, има и редица нестандартни предложения, с които да облизваме пръсти в студените зимни дни.
Пълнени патладжани
ПРОДУКТИ: 12 дребни патладжана, 1/2 зелка, 4 моркова, 1 връзка магданоз, 1/2 връзка керевиз, 6 скилидки чесън, 1 с. л. сол. За саламурата: 300 мл бял винен оцет (6 или 9%), 150 г захар, 1 3/4 л вода, 1 пакетче смес за приготвяне на туршии.
Вкусна и полезна зимнина: Салата от тиквички, моркови и лук – жалко, че почти никога не остава за зиматаПригответе тази уникална салата от тиквички, моркови и лук – никога не остава за зимата, всичко се и…Sep 3 2019vijti.com

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се почистват от дръжките и с малък нож по тях се правят надлъжни разрези, като се внимава да не се пробият. Слагат се в голямо количество кипяща подсолена вода и се варят 25 минути, докато омекнат, след което се охлаждат. Зелето се наситнява. Морковите се обелват и се настъргват, а чесънът се реже на филийки. В купа се смесват зелето, морковите, накълцаният магданоз и чесънът. Посоляват се и се намачкват. Патладжаните се пълнят с тази смес, като в отвора на всеки се поставят листенца керевиз. Подреждат се в стерилизирани буркани. Ако остане керевиз, се слага и в бурканите. Сместа за приготвяне на туршия се разбърква с водата, оцета и захарта и се вари 3–5 минути. След това съдът се дърпа от котлона и патладжаните се заливат със саламурата. Съхраняват се на хладно и тъмно място.

Пикантни краставички
ПРОДУКТИ: 2,4 кг големи корнишони, 1 пакет пикантна консервираща добавка, 1 глава чесън, 50 г корен от джинджифил, 300 мл бял винен оцет (6% или 9%), 150 г захар, 50 г морска сол, 1,75 л вода, 1 с. л. пипер меланж на зърна.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Корнишоните се измиват, почистват се и се нарязват на четири по дължина. Джинджифилът се обелва и се реже на тънки шайби. Чесънът се обелва. В съд се загряват 1,75 л вода, захарта, оцетът, консервиращата добавка и солта и се готви около 5 минути, при непрекъснато бъркане. В големи буркани се разпределят чесънът, джинджифилът, зърна пипер и краставичките, заливат се с маринатата и се затварят добре. Готови са за консумация след една седмица.

Мариновани тиквички
ПРОДУКТИ: 6 малки тиквички, 4 скилидки чесън, 1 с. л. пипер меланж. За маринатата: 300 мл бял винен оцет (6-9% киселинност), 1,75 л вода, 150 г захар, 1 пакетче добавка за консервиране, 1 с. л. майорана, 1 с. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се измиват и се нарязват на шайби с дебелина 1 см. След това се поставят в 4 стъклени буркана от 800 г. Водата, оцетът, захарта, майораната и солта за маринатата се кипват заедно с добавката за консервиране за около 5 минути, при непрекъснато бъркане. Горещата марината се налива върху тиквичките. Във всеки буркан се слага по 1 скилидка чесън и пипер меланж. Затваря се добре с капачки и след 1 седмица са готови за консумация.

Бърза лютеница с мед
ПРОДУКТИ: 3,5 кг червени чушки, 400 г доматено пюре, 1 глава чесън, 80 г мед, 20 г сол, 180 мл олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се измиват, почистват се от дръжките и семките, изпичат се и се обелват. Смилат се на ситно в машинка за месо. Чесънът се обелва и се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват в подходящ съд. Олиото се загрява (за да не гранясва) и се добавя на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Лютеницата се сипва в буркани, те са затварят добре с капачки и се варят 15–20 минути.
Източник: Ретро
Край на бомбажа при зимнината: Основни правила за консервиране, за да не се надуват капачкитеАко искате капачките на бурканите ви никога да не се надуват, тогава спазвайте няколко правила: Първ…Aug 27 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!