Ненапразно я наричат „Царицата на туршиите“: Автентичната рецепта за любимата зимнина на българина

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Златната есен е в разгара си и сега е идеалното време да довършим всички зимнини, които ще ни радват с неповторимия си вкус през студените месеци.
Неизменна част от зимната трапеза на българина е царската туршия.
Тя е просто великолепна и се приготвя в цялата страна, като начините за това са многобройни. Специализираният сайт gotvach.bg припомня оригиналната рецепта за приготвянето на любимата царска туршия.
Необходими продукти:
червени чушки – 1 кг;
Чували ли сте за слънчева туршия от краставици? Един път опиташ ли я, не можеш да я забравишЗимата е дълга и всеки се чуди какви вкусотийки да си приготви като зимнина. Лютеницата е задължител…Jan 18 2019vijti.com

зелени чушки – 1 кг;
червени камби – 1 кг;
моркови – 1 кг;
зелени домати – 1 кг;
карфиол – 1 кг;
зеле – 3 кг;

керевиз – – 1 бр. корен, стебла и листа.
За маринатата:
олио – 50 мл;
вода – 2 л;
оцет – 1 л;
сол – 300 г;

захар – 500 г;
дафинов лист – 3 – 4 начупени листа;
черен пипер – 1 ч.л. зърна.
Начин на приготвяне
Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребно, поставят се в дълбок съд и се заливат с маринатата, която се приготвя чрез смесване на посочените продукти и подправки.
Маринатата не се вари на този етап. Съдът се поставя на студено, да престои 24 часа, като периодично се разбърква.

След това зеленчуците се отцеждат и подреждат в подготвените буркани. Маринатата се кипва, отдръпва се от огъня и след като се охлади, се налива върху зеленчуците в бурканите.
Но преди това за всеки буркан предварително и поотделно с малко от изстиналата марината се стриват по 3 бр. аспирин, като тази бройка се отнася за компотени буркани или омния, както мисля, че ги наричат.
Туршията не се вари, оставя се на студено, а зимата се сервира с ракийка или по ваш вкус.
Забележка: Ако ви се струва доста количеството (10 кг продукти), то може лесно да приготвите по-малко количество и в съотношение според предпочитаните ви продукти, като лесно ще изчислите, че за 1 кг нарязани зеленчуци ще са необходими 200 мл вода, 100 мл оцет, 30 г сол, 50 г захар, лъжичка чаена олио.

Важни правила за приготвяне на идеалната туршия:
Според начина на приготвяне туршиите биват сурови, парени, печени и пържени. При приготвянето им има няколко правила, които трябва да спазвате, за да се получи добра туршия. Едното е на всяка цена да отстраните загнилите зеленчуци. За да е по-трайна туршията, добавете счукан синал или хрян, лозов или вишнев лист. За стерилизацията трябва да внимавате да спазите времето, указано в рецептата. За доматите – това са 10 мин., за фасул и гювеч – час и половина, за гъби – половин час. Ако трябва да претакате туршията, през първата седмица го правете всеки ден, през втората – през ден, а когато втаса – веднъж седмично.
Много е важно готовите буркани да се съхраняват на прохладно място, най-добре в мазе или килер.
Източник: newsbul.eu
Тази сурова туршия е готова само за десетина дни. Ще се превърне в любимото ви мезе още с първата хапкаОт известно време в много български домакинства се стягат зимнините. Дори може да се каже, че този п…Dec 4 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!