Най-лесната рецепта за козунак на конци – вадете брашното и да започваме:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Остават няколко седмици до Великден, а козунакът е един от най-ярките му символи. Този сладък обреден хляб символизира тялото на Иисус Христос и по традиция се приготвя във всеки дом. Е, голяма част от нас предпочитат да си го купят от магазина, но няма нищо по-вкусно от прясно изпечения домашен козунак . Така и така сме затворени вкъщи заради изолацията, защо не опитаме заедно да замесим най-лесната рецепта за козунак ?

Най-сладката и сочна баница с халва – даже баклавата ѝ отстъпва! Феноменална вкусотия: Обикновено сме свикнали да мислим за баницата като за кори, пълнени със солена плънка – сирене, сп…Mar 9 2020vijti.com

Да започваме – ето как се прави мързелив козунак на конци : Лесен домашен козунак на конци Продукти: 1 кг брашно (може малко повече или по-малко, зависи от големината на яйцата) 40 г мая (прясна) 6 бр. яйца 300 мл прясно мляко 250 г захар 150 г масло със стайна температура кората от 1 лимон 1 щипка сол 1 яйце (за намазване) Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да шупне. През това време яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (може и олио). Прибавят се шупналата мая, ванилиите, настъргана кора от лимон и брашно, колкото да се получи меко тесто.

Тестото се бърка с миксер, с приставките за тесто, и това значително улеснява месенето. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда, се прехвърля на плота и леко се примесва. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло. След това се омесва втори път, като особеното тук е,, че втория път тестото се измесва с мазнина, докато тя се поеме изцяло – така тестото става на конци. От това количество тесто може да приготвите 2 средно големи козунака.

Разделете на фитили и оплетете, както ви е най-лесно. Козунаците се поставят в намазана с мазнина форма и се оставят да втасат, така че да изпълнят формата. Отгоре се намазват с разбит с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Ей така баницата става мека като пух и пет пръста дебела! Тарикатски трик за тарикатска баница: Наближава Сирни заговезни, а едно от традиционните ястия в този празничен ден е баницата със сирен…Feb 29 2020vijti.com

Източник:зажената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!