Моментът дойде: Да сготвим Зимната царица, неповторимата капама

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Не случайно капамата е наричана Царицата на зимните ястия. Тази вкусна гозба е разпространена на много места в страната, но е особено популярна в Югозападна България и най-вече в района на Банско, Разлог и Добринище. Там буквално няма уважаваща себе си домакиня, която да не приготвя капама по стара изпитана семейна рецепта. Тайната на неповторимия вкус на капамата е в смесването на няколко вида меса и готвенето продължително време в глинен съд с капак. Ето една проверена рецепта за капама.

Готви се атентат срещу Борисов и Гешев?Има ли заговор за убийството на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев? Това предстои …Dec 16 2020vijti.com

Необходими продукти:
По 1/2 кг килограм телешко, пилешко и свинско месо
250 грама бекон
1 кървавица
2 килограма кисело зеле
100 грама сушени сливи

200 милилитра хубаво червено вино
200 милилитра вода
3 дафинови листа
5-6 грама смлян кимион
бахар на зърна
черен пипер на зърна
сол на вкус (не се прекалява заради киселото зеле)

Начин на приготвяне по рецепта за неповторимата капама
На дъното на дълбок глинен съд наредете нарязания бекон; поставете ред нарязано кисело зеле; следват ред телешко месо и ред зеле; ред свинско месо и ред зеле; ред пилешко месо и ред зеле; следват подправките и кървавицата, както и ред кисело зеле; накрая се поставят сушените сливи, виното и водата.

Поставете капака, запечатайте го с тесто и печете във фурната. След като заври, намалете огъня и го оставете поне за още 3-4 часа. В някои рецепти освен зелето, към капамата се добавя и ориз. Отворете бутилка хубаво вино и… наздраве!
Весели празници, скъпи наши читатели!

Моментът дойде: Да сготвим Зимната царица, неповторимата капамаNo ExcerptDec 25 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!