Мама прави лютеницата с тази мързелива рецепта – става супер вкусна и не можем да й се наситим

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес ще ви предложим една рецепта за мързелива лютеница. Няма да ви се налага да седите около казана на огъня и да бъркате, нищо подобно! Всичко, от което имате нужда е една голяма тава и необходимите продукти.
А те са: 3 кг червени чушки, 2 кг домати, 1 кг патладжани, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. червено вино 3 с.л. сол, 1¼ ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1½ връзки магданоз (по желание), подправки (черен и червен пипер, кимион, индийско орехче и други по желание). Също по желание можете да сложите и няколко люти чушки – ако сте любители на пикантното, разбира се. Първо обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете го и го оставете да се отцеди.
За поредна година я правя вместо лютеница. Цяла зима с удоволствие мажем филийки и вкусно си похапвамеВсяко лято идва момент, в който започваме да мислим за вкусотийки, от които можем да направим зимнин…Oct 23 2018vijti.com

ИЗБЕРЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМА ТАВА, ЗА ДА ПОБЕРЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПРОДУКТИ
Сложете вътре патладжана. Доматите се попарват и се обелват. Режат се също на големи кубчета и леко се посоляват. Оставете ги на наклонена повърхност, за да отделят водата си, която не е малко. Измийте и почистете чушките, морковите и лука и ги нарежете на парчета. Сега сложете всичко в тавата при патладжаните. Поръсете със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Объркайте добре и сложете цялата смес да се пече на максимални градуси. Трябва да покриете тавата с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Тавата обаче не трябва да е плътно покрита – целта е водата да се изпарява бавно. Докато печете разбъркайте сместа поне два-три пъти. Трябва тя да остане на мазнина.

Когато това стане махнете фолиото, добавете наситнения на дребно чесън, отново разбъркайте и печете още десет минути. След като извадите тавата отново е дошъл моментът за подправките – по ваш избор и на вкус. Особено подходящи са черен и червен пипер, кимион и индийско орехче. Изчакайте зеленчуците да изстинат и пасирайте.
След като пасирате добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте добре. Готовата смес насипете в чисти и сухи буркани, затворете ги и ги стерилизирайте за около 10-15 минути.
Извадете и обърнете с капачките надолу, докато бурканите изстинат. Готово, да ви е сладко!
Има защо Цяла България да говори за този англичанин от Куртово Конаре: Как Скот подобри лютеницата ниБританецът Скот Ламбоурн, който от 15 години живее в пловдивското село Куртово Конаре, прави здравос…Oct 1 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!