Кисело зеле с царевично брашно – готово е точно за 2 седмици

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кисело зеле с царевично брашно
Това е интересен начин да получите идеално кисело зеле за сарми за 2 седмици.
Необходими съставки:
5-6 кг (3-4 глави) зеле
1 шепа царевично брашно
Това кисело зеле се превърна в световен хит: Приготвя се по по-сложен начин от нашето, но става само за три дни и пак е страшно вкусноКитайската кухня се счита за абсолютния властелин, когато стане дума за храни от Далечния Изток. В п…Feb 13 2019vijti.com

1 филийка хляб
сол
1 малък бидон
нещо пластмасово за притискане
1 по-малък съд или кутия от 1-2 литра
Приготвяне:

За бързото приготвяне на зелето е важно да държите зелето в кухнята и да имате бидонче с добър капак. По този начин зелето ще стане готово по-бързо и започва да се усеща само след няколко дни, така че е важно да имате добър капак, който да не позволява на миризмата да излиза навън.
Почистете зелето от външните листа, отстранете частите, които имат петна и леко издълбайте кочана.
Наредете го в бидона, колкото може да се побере и нарежете това, което е останало на половинки и четвъртинки между тях.
Поръсете с шепа царевично брашно и добавете парче хляб. Никога не измервам солта, ориентирам се според солеността на разсола. Зелето трябва да бъде солено, за да не се развали.

Слагам между 25 и 30 гр. морска сол на един литър вода. Опитайте с пръст, за да прецените дали е необходимо да добавяте още сол.
В буркан измерете 27 гр. сол и добавете 1 литър вода, разбъркайте добре и залейте зелката. Така правя, докато се напълни до върха.
Добавям малко топла вода, но не гореща. Когато съда се напълни, слагам нещо пластмасово да притиска зелето, а въру него пластмасова кутия, така че цялото зеле да е под вода. С капака притискам допълнително.
На следващия ден изваждам парчето хляб и при нужда добавям още солена вода. Не отварям съда всеки ден, но го правя често. Разбърквам с ръка, докъдето мога да стигна. По този начин зелето става готово за няколко дни. След 10 дни зелето е готово за салата, а за сарми – след 2 седмици.

Парчето хляб, което слагаме в малкия съд със зеле, не е подходящо да се слага в големия бидон, защото разсолът потъмнява и придобива необичайна миризма. Но за толкова малко количество, което се консумира в рамките на три седмици, е добре.
Източник:  bukvarche.com 
Лекарка с цели 30 години стаж: пикът на грипа може да се пребори с чесън и кисело зелеТрябва да научим децата си да ядат чесън и люто. Българският ни корен е здрав, защото ядем люто“. То…Jan 29 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!