Да започнем подготовка навреме: Открийте магията на великденските сладкиши

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Великден е най-светият християнски празник, на който се слага празнична трапеза с различни ястия. Освен традиционния козунак напоследък се забелязва тенденция да се приготвят и различни празнични сладкиши. Те придават особен колорит на другите ястия и са голяма радост за децата и възрастните. Ето някои лесни рецепти.
Десерт с козунак
Необходими продукти: един голям козунак, една кофичка течен шоколад, едно пакетче ядки, 1 л прясно мляко, 10 яйца, 1,5 чаша захар, 1 банан, 1 киви, 10 лъжици захар.
Един от най-вкусните ябълкови сладкиши, които сте яли. А пък колко лесно и бързо се прави, направо не е за вярванеВсички обичаме да си похапване сладичко, но това, което ще ви представим е особено вкусно. Всъщност …Nov 9 2018vijti.com

Начин на приготвяне: Козунакът се нарязва на тънки филийки и се нарежда в тава.
Намазва се с течния шоколад и се слагат ядките, нарязаните на колелца банан и киви.
Отгоре се слагат пак парчета козунак.
Накрая се залива със захарта, прясното мляко и яйцата, които се разбиват заедно.
Може да се прибави и една ванилия.
Пече се в умерена фурна, докато добие златист цвят.

Шоколадови яйчица
Необходими продукти: 1 опаковка чаени бисквити “Закуска” – смлени, 1 с. л. ром, 250 г краве масло, 1/2 ч. ч. пудра захар, 2 с. л. какао, 2 жълтъка, 2 пакетчета ванилия, 1 ч. ч. смлени орехи.
Начин на приготвяне:
Кравето масло се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се, като се разбиват един по един, жълтъците, ромът, смлените бисквити, какаото, ванилията и накрая смлените орехи. Образува се еднородна маса, която се замесва като тесто.

От нея се оформят тънки рулца,
от които се режат парченца и се оформят яйчица.
Те се нареждат върху табличка и се поставят в хладилника, за да се стегнат.
Втвърдените яйчица се увиват красиво в разноцветни станиолови листчета,
нареждат се във фруктиера
и се съхраняват в хладилника.

Ванилови бисквити
с два вида великденска украса
Необходими продукти: 120 г меко масло, 200 г захар, 1 яйце със стайна температура, 120 г заквасена сметана, 1/2 ч. л. бакпулвер, 1 с. л. ванилова есенция, 400 г брашно.
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато се получи гладък крем.

Добавя се яйцето и сместа се разбива отново, докато стане еднородна. Следват заквасената сметана и ванилията. Разбъркват се, докато се усвоят от сместа.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя по малко към маслената смес. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне. Тестото не се меси дълго, а само докато всички съставки се смесят хубаво и стане еднородно. Оформя се на топка и се увива в стреч фолио. Охлажда се в хладилник за 1 час. Фурната се нагрява на 180 градуса. Подготвя се тава, покрита с хартия за печене.

Върху леко набрашнен плот охладеното тесто се разточва на дебелина 4-5 мм. Изрязват се бисквити във формата на яйце (или други форми като цветя, пеперуди и т.н.), които се подреждат в тавата на разстояние една от друга. Изрезките се събират на топка, разточват се и отново се изрязват бисквити. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 12 мин, ако са големи, или за 10 мин, ако бисквитите са по-малки. Бисквитите трябва да останат със светъл цвят, без да порозовяват. След като се извадят от фурната, ще бъдат все още меки, затова се оставят за 3-4 мин в нея и тогава се прехвърлят върху решетка, докато се охладят напълно.

Захаросани мъфини

Необходими продукти: 60 г смлени орехи, 200 г настъргани моркови, 2 яйца, 120 мл прясно мляко, разбъркано с 1 с. л. пресен лимонов сок, 200 г захар, 100 мл олио, 200 г брашно, 1 ч. л. ванилова есенция, 1 ч.л. настъргана кора от портокал, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сол, 1 ч. л. канела, масло за намазване на формите.

Начин на приготвяне: Фурната се нагрява на 180 градуса. Формите за мъфини се намазват обилно с масло. В купа се смесват настърганите моркови, млякото (което се е пресякло след добавянето на лимоновия сок), олиото, захарта, яйцата, ванилията и портокаловата кора. Всичко се разбърква леко с дървена лъжица. Не се бие силно и не се бърка прекалено много, само докато се смесят съставките. В отделна купа се пресяват брашното, канелата, солта, бакпулверът и содата. Добавят се към сместа с морковите. Отново се разбърква леко, докато всичко се смеси добре. Накрая се добавят орехите. Формите за мъфини се напълват със сместа. Тъй като бухват по време на печенето, е необходимо да се запълнят 2/3 от обема им. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 18-20 мин. След като се извадят от фурната, се оставят да постоят във формите за 10 мин.

За захаросаните моркови: 200 г моркови, 100 мл вода, 100 г захар, 1 ч. л. настъргана портокалова кора.
Начин на приготвяне: Морковите се обелват и се нарязват на парчета по диагонал с дебелина 3 мм.
В малка тенджерка се слагат водата, захарта и портокаловата кора. Оставят се да заврят на умерен огън. В захарния сироп се изсипват морковите, температурата на котлона се намалява и се оставят да врят 20 мин. Отцеждат се и се подреждат върху хартия за печене. Оставят се да изсъхнат за 1-2 часа. Изстиналите мъфини се намазват с глазурата. Върху глазурата се подреждат захаросаните моркови във форма на цвете.

Източник: Ретро
По-вкусно от това няма: Шоколадов сладкиш с майонеза, истински божествен вкусОбикновено сме свикнали да мислим за майонезата като за съставка за салати и основни ястия. Лично аз…Mar 18 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!