Вуйна ми е страшна майсторка, прави патладжани-ветрило. Като разбрах колко е лесно, не се спрях и аз

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Патладжаните са една от най-обичаните летни храни. Като всяко постно ядене са вкусни както топли, така и студени. А особено популярна в последно време е рецептата за приготвяне на патладжан – ветрило. Приготвя се невероятно лесно, а пък и дава простор на въображението. Ето от какви продукти имате нужда за две порции: 4 броя средно големи патладжана, два домата, две топки моцарела, четири скилидки чесън, 100 грама кашкавал. Както вече стана ясно, добре е патладжанът да е среден. Може дори да е по-дребен, но в никакъв случай от големите.
Картофи Дофине по уникална френска рецепта – ястието, което ще ви остави без думиХубавата храна е за ценители. Френската кухня пък е сред най-изисканите и е един от поводите за горд…Nov 23 2018vijti.com

Измийте ги хубаво, след което с остър нож ги нарежете на филийки, но не до края. Нека те да останат свързани към основата с дръжката. Разтворете патладжаните и посолете от двете страни на филийките. Оставете ги да се отцеди горчивият им сок.
Почистете скилидките чесън и ги пресовайте. Намажете вече отцедените патладжани. Нарежете на тънки шайби доматите и моцарелата (може да замените с друго сирене по ваш вкус и желание). Наредете доматите и моцарелата върху филийките на патладжана.

Поставяте патладжаните в тава, в която сте сложили предварително хартия за печене и ги полейте с 2-3 супени лъжици зехтин. Печете на по-ниско ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, или докато патладжаните се изпекат добре. Когато са готови, извадете тавата и изключете фурната. Поръсете патладжаните с предварително настъргания кашкавал и върнете във фурната вече на по-високо ниво, за около пет минути – за толкова кашкавалът ще се разтопи. Сложете по два патладжана в чиния и украсете, може отново с резени домати или друг пресен зеленчук. Добър апетит!

С какво е полезен патладжана?
След редица изследвания става ясно, че патладжанът категорично е един от най-здравословните зеленчуци. Приема се дори като символ на дълголетието.
В патладжана се съдържат витамини, захари, ферменти, минерални и дъбилни вещества. В тях се откриват големи количества белтъци, мазнини, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, сяра, бром, желязо, йод, мед, цинк, хлор и балансиран комплекс от микроелементи и витамини като В1, В2, В6, В9, С, РР и D. Този букет от биологичноактивни вещества подобрява работата на сърдечносъдовата система.
Опитвали ли сте шакшука? Вчера бях на гости и взех рецептата за това божествено вкусно ястие!Чували ли сте някога за шакшука? Шакшуката е едно прекрасно ястие, което можете да опитате в различн…Nov 7 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!