Вкусни вълшебства с извара, които ще ви заредят с енергия и ще подсилят имунитета ви

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Освен че изварата е пълноценна диетична храна, тя е в списъка с продуктите,
които спомагат за изграждането на висока имунна защита.
В съдържанието ѝ присъстват големи количества фосфорни и калциеви соли и около 20 аминокиселини,
голяма част от които – незаменими.
Именно присъствието на специфични полезни вещества прави изварата подходяща храна през студеното полугодие. Обикновено тези ценни вещества се осигуряват чрез консумацията на различни плодове и зеленчуци през лятото.
Голеник – традиционно родопско ястие, което се услажда и на големи, и на малкиДнес ще ви предложим рецептата за едно традиционно ястие от родопската кухня. Нейните най-популярни …Feb 28 2019vijti.com

Разядка
ПРОДУКТИ: 8 зелени чушки, 300 г саламурено краве сирене, 200 г пълномаслена извара, 200 г пушен бекон, 1/2 връзка див лук, 1 скилидка чесън, 1/4 ч. л. червен пипер, 1/4 ч. л. кимион, 4 стръка магданоз, 2 с. л. зехтин, хубав хляб за сервиране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Подредете чушките в тава, залейте ги с 1 с.л. зехтин, посолете ги и ги изпечете за около 40 минути. След това ги извадете, сложете ги в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете ги да се задушат. Обелете ги и ги почистете от семките.

Нарежете ги на кубчета. Стрийте чесъна на паста с щипка сол. Наситнете дивия лук, накълцайте магданоза и настържете сиренето. Нарежете бекона на кубчета.
Сложете го в студен тиган и включете котлона.
Гответе, докато част от мазнината на бекона се стопи, а той стене леко хрупкав, но не прекалено. Извадете го и оставете да се охлади. В купа разбъркайте чушките, лука и чесъна, магданоза, изварата, сиренето и бекона. Към мазнината от бекона налейте 1 с.л. зехтин и загрейте. Поръсете червения пипер и кимиона и ги запържете съвсем за кратко. Залейте разядката и сервирайте с хляб.

Запеканка
ПРОДУКТИ: 1,2 кг картофи, 1 малка глава броколи (около 1/2 кг), 500 г спанак, 1/2 връзка магданоз, 80 г краве масло (+ за намазване), 600 мл прясно мляко, 50 г брашно, 300 г кашкавалена извара, 170 г кашкавал, 200 г биволско сирене, 4 чери доматчета, 1-2 щипки индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в добре подсолена вода. Изваждат се, за да се отцедят. Във водата от варенето на картофите за няколко минути се бланшира спанакът, изважда се и се отцежда.

В същата вода за около 5 минути се сваряват предварително накъсаните на розички броколи, след което се изваждат и се оставят да се отцедят. Спанакът се притиска с ръце, за да изтече излишната вода, след което се нарязва. Картофите, спанакът, броколите и нарязаният магданоз се смесват в купа. От маслото, брашното и млякото се приготвя рядък сос бешамел, който се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. Правоъгълна тава се намазва с масло. Сипва се половината от зеленчуковата смес и се покрива равномерно с изварата. Върху нея се изсипва половината сос бешамел, следват останалите зеленчуци и сос. Завършва се с настъргания кашкавал и разполовените чери домати. Запеканката се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече около 35–40 минути, докато кашкавалът покафенее.

Хляб с пълнеж

ПРОДУКТИ: 300 г брашно, 60 г пълнозърнесто брашно, 2 яйца (+ 1 яйце за намазване), 4 с. л. олио, 2 с. л. захар, 2 ч. л. суха мая, сол на вкус. За плънката: 400 г спанак, 400 г извара, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 3 с. л. брашно, 3 с. л. олио, 1 ч. л. риган, сол и черен пипер на вкус, сусам за поръсване.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Двата вида брашно се смесват със солта и маята. Прави се кладенче и се добавят двете яйца, около 200 мл топла вода, захарта и олиото. Замесва се меко и еластично тесто. Прехвърля се в намазнена купа и се оставя да втаса. Лукът и чесънът за плънката се наситняват и се запържват в олиото. Добавя се и спанакът. Готви се 1–2 минути и тиганът се дърпа от огъня. Сместа се изважда от съда, накълцва се и се отцежда добре. Разбърква се с изварата, ригана, брашното, сол и черен пипер. Тестото се разделя на две и се разточва на правоъгълници. По дългите страни се правят ресни с нож. В средата се слага от плънката и ресните се загъват навътре. Хлябът се намазва с едно разбито яйце, поръсва се със сусам и се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Чийзкейк

ПРОДУКТИ: 1 пакетче чаени бисквити, 125 г краве масло (меко), 1 голяма кофичка сметана (на стайна температура), пакетче извара, 1 пакетче желатин, 6 с. л. пудра захар.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитите се смилат в чопър, смесват се с размекнатото масло и се разстилат на дъното на съда, в който ще се приготвя чийзкейкът. Сметаната се разбърква в купичка с 3 с. л. пудра захар. В друга купичка се слага изварата и се разбърква с 3 с. л. пудра захар до хомогенизиране. Количеството на изварата е колкото 1 1/2 пакетче крема сирене. Сметаната и изварата се смесват и се разбъркват, докато се получи гладка смес. Бавно и с непрекъснато разбъркване се налива желатинът, разтворен в 1/2 ч. ч. гореща вода. Сместа се излива върху бисквитената основа и се слага в хладилник за 1 час, за да се желира.
Източник: Ретро
Ако все сте уморени и нямате време, с бързо и вкусно ястие ще спасите положениетоЖивеем в забързан свят с напрегнато ежедневие. Понякога се връщаме уморени от работа и трудно намира…Feb 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!