Бяла лютеница – тоталния македонски хит, който дойде и у нас! Фантастичен вкус, който не се забравя:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Бяла лютеница – тоталния македонски хит, който дойде и у нас! Фантастичен вкус, който не се забравя:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин

Красивата дъщеря на Мая и Магапаса е истински хит зад океана – вижте красивата млада дама (Снимки): Почитателите на поп фолка у нас сигурно си спомнят един от най-хитовите дуети от близкото минало -…Jan 15 2022vijti.com

Хранителна стойност: 500 kcal
Айварът е традиционна македонска вкусотия , която много прилича на нашенската лютеница. Днес обаче ви предлагаме да опитате „белия“ вариант на тази необичайна разядка – или с други думи Бяла лютеница.

Феноменална вкусотия без пастьоризация, белият айвар или малиджано е старо, традиционно македонско зимно ястие, което се приготвя в много семейства.

Патладжанът се допълва от зелени и жълти чушки, домати, горчица, олио. Може да се добави и чесън на вкус. Комбинира се добре като гарнитура към всяко ястие, но най-вкусно е, ако се намаже върху хляб в комбинация с парче сирене.

айвар със сирене

Бяла лютеница

Продукти: 

5 кг зелени чушки

4 кг патладжан

2 равни супени лъжици захар

1 малка глава чесън

сол на вкус

100-150 мл 9% алкохолен оцет

100 г горчица

700 мл олио

В тази рецепта добавете 2 равни чаени лъжички сол, но опитайте лютеницата преди края и добавете, ако липсва още сол.

Начин на приготвяне:

Зелените чушки се измиват добре, след което се пекат, докато потъмнят, обелват се и се почистват от семето. Същото се повтаря и с патладжана. Първо го измийте, нарежете на няколко по-тънки парчета и го изпечете на скара или директно върху котлона.

печени чушки

След изпичане чушките и патладжаните се пасират в блендер или месомелачка. В голяма тенджера добавете олиото и изчакайте да се загрее добре.

печени патладжани

В сгорещеното олио добавете сместа с чушките, а след това и сместа с патладжаните. Оставете да се варят около 2 часа, като разбърквате от време на време  хубаво до дъното и от всички страни, за да не загори.

смес за айвар

Някъде по средата на готвенето се добавя малка глава чесън, нарязан на ситно и още по-добре – направен на паста. След това добавете 1-2 супени лъжици захар, 100-150 мл 9% алкохолен оцет, в зависимост от това колко харесвате киселия вкус.

лютеница с чесън

Накрая добавете още една-две равни лъжички сол, разбира се, ако е необходимо. Малко преди края на готвенето (след около час и половина) добавете 2 супени лъжици горчица.

Разбъркайте сместа и оставете да се вари още 10-15 минути. В рецептата използваме леко пикантна горчица, но можете да използвате каквато искате. Лютеницата е готова, когато лъжицата, с която разбърквате, оставя „диря“ по дъното на тенджерата.

Също така индикация, че лютеницата е готова е, когато вземете част от сместа с лъжицата и тя падне напълно. Внимавайте обаче да не преварите тази деликатна вкусотия. След приготвяне насипете веднага в чисти, стерилизирани буркани, докато е още гореща.

мелиджано в буркани

В бурканите се слагат 1-2 лъжички от лютеницата, и се изчаква няколко секунди целият буркан да се „запари“, след което веднага се пълнят бурканите догоре, докато лютеницата е много гореща. Бурканите се затварят веднага и не трябва да се стерилизират.

бяла лютеница в буркани

бяла лютеница рецепта

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!