Черешова Задушница e скоро-Ето какво е прието да се прави

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Задушница сa дните в годината, в които се прави помен в чест на починалите. Православните християни молят Господ да прости греховете на своите близки покойници.

През годината има три Задушници – през февруари/март (голяма или месопустна), май/юни (черешова) и началото на ноември (архангелова).

Те се падат в съботите преди Месни заговезни, след Спасовден и около Архангеловден съответно според православния календар в България.

Черешова Задушница – 19 Юни 2021

Черешова Задушница е в съботата преди Петровите пости и името й идва от периода й, когато зреят черешите.

Черешова задушница 2022 година – 11 юни
Черешова задушница 2023 година – 3 юни
Черешова задушница 2024 година – 22 юни
Черешова задушница 2025 година – 7 юни
Черешова задушница 2026 година – 30 май
Черешова задушница 2027 година – 19 юни
Черешова задушница 2028 година – 3 юни
Черешова задушница 2029 година – 26 май

“На всяка една Задушница ние, като християни си спомняме за нашите близки – нашите предци. За тях извършваме заупокойни служби, панихиди, литургии и прочие. Прието е на самия ден в църквата да се извършва литургия или панихида, или пък и двете да се извършат. Това са особени служби, на които споменаваме, както починалите служили свещеници, архиерей, монаси, близки и далечни наши познати, сродници по тяло и душа.

От друга страна по същия начин да си спомним всички онези починали християни, онези които са забравени и на които няма кой да отиде.”

Другата събота е Архангелова Задушница: ТРИ неща, които задължително трябва да направите в този ден! Църквата е определила специални дни в памет на починалите. Те винаги са в съботен ден, защото тога…Oct 31 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!