Това красиво село в Родопите започва да привлича все повече туристи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Красивото село Ковачевица, което се намира в Родопите и е на 3 часа път с кола от Пловдив, привлича все повече туристи. Според много българи това е едно от най-красивите села у нас и описват мястото като магично.

Селото се намира в планински район, в Западните Родопи. На около 24 километра е от град Гоце Делчев, и на 18 километра от с. Гърмен. Най-близкото населено място до Ковачевица е село Горно Дряново на 5 километра.

Селото е разположено над река Канина, в долината на която се намира малкото обработваема земя и старият път, който води към Гоце Делчев и долината на река Места.

Основаването на Ковачевица по предание се свързва със заселници от съседното село Рибново и вероятно от Банско. За първи път името му е отбелязано в османските регистри през XV – XVI век.

През 1791 година в селото пристигат и 5 – 10 семейства българи от Омотско, Слимница и Добролища, Костурско, които се заселват в долната, наречена Арнаутска махала. Костурчани, по професия строители, основават Ковачевишката архитектурно-строителна школа.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!