Корумпиран до козирката гинеколог пак каца на върха на „Шейново“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Втори удар по една от най-големите и уважавани АГ-болници у нас се готви за по-малко от година – срещу „Шейново“ след скандала с разменените бебета.

Корумпиран до козирката гинеколог, който и сега е шеф в лечебното заведение – и като титуляр на отделението по гинекология, и на върха на Борда на директорите, се готви чрез политически протекции отново да застане на апетитните постове, въпреки проверки и въпреки сигнали от пациенти срещу него.  

В четвъртък предстои гласуването на новия-стар Съвет на директорите за Втора САГБАЛ „Шейново“ на заседанието на Столичния общински съвет, а тъмната фигура, искаща рушвети от редови пациенти с миза минимум 1000 кинта на калпак (в зависимост от процедурата – б.р.), е д-р Пламен Димов.

За казуса сигнализираха източници на Lupa.bg, като бият аларма, че вече месеци наред директорът д-р Румен Велев не взима отношение по сигнали от пациенти, заведени срещу Димов.

От години се говори, че Димов ползва чадър за фрапиращите си нарушения, разпънат от негови близки депутати от ПГ на ГЕРБ.  Именно те и ходатайствали за оставането му в борда на болницата.

По информация на Lupa.bg вече дори силно смущаващите сигнали на пациенти срещу Димов, разпространяващите се мълниеносно из социалните мрежи и конкретно майчинските групи, включително за искани пари под масата от него за хирургически интервенции (напълно нерегламентирано и зад гърба на болничното ръководство, и отвъд ставките, заложени за интервенции в официалния ценоразпис – б.р.) и дори свиждане на бащи на новородени, не трогвали медика.

„Тук вече се засягат човешки граници и казусът не опира до професионализъм“, коментират и в съсловието вътре в болницата.

В Столичната община е внесен сигнал от лекари и акушерки от болницата , който не касае само действията на д-р Димов, но и проблеми в цялостното й управление:

„През годините беше допуснато много качествени кадри да напуснат. От няколко години насам, болницата се крепи на изключително недостатъчен брой среден персонал (акушерки и мед. сестри). Поради недостойното заплащане, големия капацитет на отговорност и труд, много акушерки не желаят да работят в болницата. Липсват обяви за свободни позиции, няма програми за развитие и подобряване на квалификациите на вече работещите, липсват студентски програми, които да привлекат стажант акушерки.

Същевременно се назначават много лекари. Съотношението е редно да бъде 1:3 (лекар-акушерка), в момента е 1:1.6. Има хора, които за работен ден, не са извършили абсолютно никаква лечебна дейност.

Работещите акушерки са с много натрупани плюс часове, не могат да ползват отпуските си, поради факта, че не могат да бъдат заместени“, пишат те. И добавят, че лекарите специализанти са малко на брой, извършват предимно писмената част в цялата болница за сметка на лечебната дейност, работят допълнителни часове, без да им бъдат заплатени или да бъдат компенсирани с почивни дни.

В „Гинекологично отделение (ГО) не се провежда оперативно лечение без пациентите да са платили предварително. Изнудват се по техни думи  за допълнително пари , извън регламентраните в ценоразписа. Тази практика беше въведена от завеждащият отделение, който и член на Съвета на директорите и злоупотребява често със служебното си положение. Прикриват се случаиите на негови лични несполуки като лекар“, конкретизира съсловието именно за действията на д-р Димов.

„Извършват се прегледи на лични пациенти в спешните кабинети, често без да се заплаща на касата, от което болницата губи, а се използва консуматив и се губи време за спешните случаи, често оставащи да чакат, докато приключи съответният преглед, добавят те.

На този фон се констатират драматични проблеми и с материалната база – линейките на болницата, трудностите пред самите лекари и пациенти… Докато сякаш дребни изглеждат на пръв поглед дефицитите в „Шейново“, касаещи храната, напитките и информационното й обслужване.

„Бихме искали среща с Вас, за да бъдат взети адекватни мерки. Искаме да запазим тази прекрасна болница, както и вече установения стил на работа. Не желаем да бъдем филиал на други болници. Настояваме нашият стил и отношение към бременните и майките, вече родили своите деца, да остане.

Бихме искали заедно с Вас да  бъде постигнато решение на наболелите проблеми на болницата. Нямаме желание да работим в стресова обстановка и не искаме да бъдем част от схеми, свързани с печалбарство и рушвети.

Искаме достойно уважение на труда ни и правила, спазващи се от всички“, пишат в потресаващия сигнал акушери и лекари от болницата още през май.

До момента отношение по него не е изразено. Няма и резултат от проверката, която Общината провежда.

Lupa.bg прилага и малка част от пациентските свидетелства и ще следи изкъсо действията на СОС утре, както и последващия контрол върху болницата:

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!