Защо Израел е толкова важен за САЩ? Страна без никакви природни ресурси с територия, колкото област Бургас, Варна и Добрич

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ударът срещу Израел е удар срещу САЩ и Западния свят. С територия само една 6-та от тази на България Израел е специална държава с огромно значение за Запада и най-вече за САЩ. В Израел няма почти никакви природни ресурси, а територията му е сравнима с площта на областен град и околията му.

Икономиката му обаче е около 6 пъти по-голяма от тази на България заради високото ниво на образование, иновативност и умения в бизнеса.

Какво друго прави тази страна толкова специална?

САЩ са най-важната държава за Израел след самия Израел. За 24 часа фокусът на вниманието на света се измести бързо от Украйна към Близкия Изток.

Какви са причините тази страна, създадена малко след Втората световна война върху територии на бившата Британска империя, а преди това и на Османската, да има толкова голямо значение за САЩ?

За компенсиране на баланса на силите в Близкия изток, обяснява в Куора Александър Гилденбърт.

„Всичко започна с това, че страните от бившия СССР/Варшавския договор всъщност бяха в много добри отношения с Израел около 1948 г., тъй като те всъщност вярваха, че Израел ще избере социалистически път на развитие.

След като разбраха, че това няма да се случи, те се обърнаха към арабския блок (диктаторите обикновено работят добре с диктатори) и САЩ осъзнаха много бързо, че ако не подкрепят Израел, ще загубят целия Близък изток, петрола, стратегическите места за военни присъствие и т.н. и т.н. и т.н.

С цялото ми уважение към армията на Израел страната сама нямаше шанс срещу подкрепяния от СССР арабски блок, особено по това време.

Така че САЩ/НАТО започнаха да наливат пари в израелските военни и да се уверяват, че балансът е постигнат в Близкия изток и те имат някой (Израел), който да изпълнява цялата мръсна работа вместо тях, когато е необходимо.

Нещо повече, те спираха Израел всеки път, когато Израел беше на път да постигне съкрушителна военна победа (1967, 1973) и напълно да завладее друга страна (Египет или Сирия, за да назовем само няколко).

САЩ не искаха да дестабилизират напълно региона, тъй като това можеше да предизвика ядрен отговор на СССР.

Ето защо е доста смешно да чета коментари на някои от моите сънародници американци, които обвиняват Израел, че използва американски пари за развитието на Израелската армия. Тези пари имаха (и все още имат) много специфична цел за САЩ и служат на тази цел доста добре.

Стратегически, Израел е точка, от която САЩ могат да проектират сила в Близкия изток, ако е необходимо, посочва Ърнест Адамс.

Американският сенатор Джеси Хелмс наричаше Израел „американския самолетоносач в Близкия изток“.

По време на Студената война, когато много от съседите на Израел бяха привързани към СССР, САЩ смятаха, че това е особено важно. В момента САЩ нямат военни бази там (пристанището на Хайфа може да подкрепи Шести флот, ако е необходимо), но са уверени в желанието на Израел да разреши американски военни операции, ако е необходимо.

Израел също е основен купувач на американско оръжие и следователно е желан клиент.

По-важното от това обаче е, че Израел има превъзходна шпионска мрежа в целия Близък изток, много по-добра от тази на ЦРУ. Израел споделя част от информацията, която научава, със САЩ.

От геостратегическа гледна точка Израел вероятно е толкова важна държава, колкото Португалия, смята Павел Фекула.

Той граничи със Суецкия канал, точно както Португалия седи встрани от Гибралтарския проток.

Двете страни имат сходен БВП и население с подобен размер. Въпреки това в САЩ има много мощни американски евреи, които са привързани към идеята за еврейска държава в родината. Те използват влиянието си, за да гарантират, че САЩ поддържат подкрепата си за Израел. Въпреки това за САЩ Израел е най-вече суетен проект или сантиментален проект.

Стратегически не е толкова ценна стана.

Краткият отговор: Геополитика.

Защо всички се борят за контрол над Близкия изток? Ако погледнете картата на света, Близкият изток е централният сухопътен мост и център между континентите Европа, Африка и Азия. От древни времена до днес Близкият изток е в горната част на списъка със задължителни контролни пунктове. 

От Арабската империя до Римската империя, Персийската империя до Монголската империя и до Османската империя, всички те се борят за контрол над тази стратегическа част от недвижимите имоти.

След Втората световна война Съединените щати и бившият Съветски съюз се боричкат помежду си в „Студена война“ за глобално надмощие и основното им бойно поле е Близкият изток. Разположен само на един хвърлей от Близкия изток, бившият СССР има предимство да е по-близо, за което САЩ можеха само да мечтаят. Съединените щати се нуждаеха от котва в Близкия изток и те избраха новосформираната еврейска държава Израел.

Но защо евреите? Тъй като те обикновено са презирани от европейците, руснаците и арабите, което означава, че евреите са по-недоверчиви към тях и са по-склонни да сътрудничат на САЩ, ако САЩ подкрепят Израел. 

Със сътрудничеството на Израел САЩ имат опора, за да подкрепят своята петродоларова система.

Трудно е да се каже, но вероятно Израел е по-важен за САЩ, отколкото САЩ за Израел. Ето няколко точки, пише американският анализатор Джонатан Курцман.

По отношение на съюзите,

Израел е опората за съпротивата срещу пълния контрол над региона от Русия и Иран.

Без израелската военна мощ има много по-голям шанс да избухне истинска война между вечните врагове – Иран и саудитците.

Дори една кратка война между Иран и Саудитска Арабия може да унищожи толкова голям петролен капацитет, че светът да се изправи пред големи енергийни трудности.

Само това струва неизброими милиарди или дори трилиони.

Израелците използват американска технология и това поставя огромен печат на одобрение върху нея, защото всички вярват, че тя действително работи, защото израелците я използват.

Те не само я използват, но активно допринасят за развитието й.

Да кажем, че прекъснем връзката с Израли: мислите ли, че руснаците няма да искат да получат тази израелска технология? Или китайците? Да не говорим, че всяко пени, изпратено до Израел, всъщност се плаща на нашите американски военни компании, а не на Израел: това всъщност не е чуждестранна помощ, а инвестиция в нашата собствена отбранителна индустрия, за да могат да запазят мястото си на върха, така че САЩ да могат запазят позицията си.

Нашият лост за влияние над Израел в това отношение съществува само защото Израел е по-лоялен към своите съюзници от САЩ.

САЩ често казваме на другите страни какво да правят. Те всъщност не харесват това. (Чудя се: ако натиснем израелците, какви сигнали изпращат руснаците? Няма да има по-добър начин да разширим руската мощ – и да помогнем на Русия просто да просперира – от това да се съюзи с Израел. Световната мощ на САЩ ще падне от скала. Много израелци избягаха от Русия и това наследство е силно. Усещам го в себе си и съм 3-то поколение американец.)

Израел беше вторият по големина източник на листнати компании в NASDAQ, но сега Китай е.

Може да е на 3-то място, посочва Курцман.

По същество всички големи технологични компании имат не само офиси за продажби или маркетинг в Израел, но и съоръжения за научноизследователска и развойна дейност.

Много от тях са огромни и важни. Intel всъщност е най-големият частен работодател в Израел. Google, IBM, Microsoft, Apple и т.н. всички се възползват материално от израелската научноизследователска и развойна дейност и следователно разчитат на нея.

Автономните автомобили са неразривно свързани с израелските технологии. Ние разчитаме на тях за иновации.

Те разчитат на нас за пари и достъп до пазари. Китайците могат да осигурят и двете.

Много държави искат това, което предлага Израел; този свят е много ограничен в способността си за иновации, а Израел е пълен с иновации.

Индийците знаят това. Европейците се опитват да свържат своите компании – и инвестиционни подразделения – с Израел,

Така че да кажем, че даваме помощ за Израел в условия, за да ги принудим да направят нещо, което наистина не искат.

Добрата новина за САЩ е, че Израел е по-надежден съюзник от САЩ. Ето един пример: една от историите, които се носят наоколо, е, че Израел е спечелил през 1973 г., защото САЩ са „напътствали“ Израел чрез египетската армия, използвайки сателитни изображения.

Действителността е, че имахме изображения – почти изключително от стелт самолети SR-71 – които не бяха непременно навременни … и не ги споделихме с тях, въпреки че Кисинджър може да е предал това, което е научил на високо ниво. Така че имаме твърд съюзник, който се нуждаеше от информация в отчаяна битка.

Друга добра новина е, че световните капиталови пазари все още предпочитат идването в САЩ.

Това се променя, но израелците са доста консервативни в някои отношения и ще отнеме известно време или някакво голямо събитие, за да се промени тенденцията.

 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!