Жена почина в София след отказ да я приемат в 4 болници

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кадър: „Нова телевизия“

Четири болници отказали прием на 58-годишна жена със съмнения за мозъчен кръвоизлив в София. Часове по-късно все пак я приели, но две седмици след операцията тя издъхва. За това разказа нейният зет Николай Стоядинов пред камерата на „Нова телевизия“.

Случаят е от 8 януари вечерта. „Тя не отговаряше на телефона си и отидох до апартамента й в“Овча купел“, за да проверя какво става. Там я намерих в безпомощно състояние, паднала на земята, видимо спейки, все едно е заспала. Екипът на „Спешна помощ“ дойде сравнително бързо, след около 20 минути. През това време аз говорих с жената за това какво е станало. Тя се оплака от силно главоболие отзад в тила, че може би е паднала. Лекарката й взе тест за Ковид, който бе отрицателен, почна да я разпитва за хапчета, кръвно, предишни заболявания. Би й инжекция за кръвно, защото е високо, и жената леко започна да губи съзнание, стана неконтактна. Лекарката видимо се притесни и каза, че до минута трябва да сме тръгнали. Извиках съседи, дойде и шофьорът на линейката, за което му благодаря. Свалихме я и линейката тръгна към „Пирогов“, а аз с колата след нея. Отивам в болницата и виждам носилката с жената до фоайето, край охраната. Лежи, няма лекар, няма никой, охраната си играеше нещо на телефона. Останах изумен. През това време лекарката от „Спешна помощ“ разговаря с някой от „Пирогов“ вътре. След малко дойде и каза, че няма да я приемат, нямало места. Оттам шофьорът на линейката звъни в „Спешна помощ“ да ни кажат къде ще я приемат. След 3-4 минути тръгваме към ВМА, втората спирка, аз вече съм в линейката. По телефона му казват, че ще я приемат, но във ВМА на място казват, че пак няма да я приемат, поради липса на легла“, разказва Стоядинов.

Трагедия: 35-годишен мъж почина на аматьорски футболен мачСнимка: Pexels Мъж на 35 години е починал по време на аматьорски футболен мач в Спортен комплекс „Тр…Feb 7 2022vijti.com

„Шофьорът пак звъни – трета спирка „Токуда“, там ще ни приемат. Там излиза лекар вижда я и казва: „Тази жена е за реанимация спешно“. Да, ние знаем, нали се вози вече доста време по улиците на града. Но той пак ни казва, че не могат да я приемат. Оттам към „Света Ана“ в „Младост“. И там пак лекар констатира, че е за реанимация, но нямало места. Каза, че ако била с Ковид можели да я приемат, но тя не е с Ковид. Три часа – от 21 до 0 ч. на 8 януари се случва това. След четвъртия отказ стояхме на място на паркинга на „Света Ана“ сигурно 30-40 минути, чакаме отговор от диспечера на „Спешна „помощ, който тогава звъннал на министерство на здравеопазването, където имало дежурен човек, който решавал точно такива проблеми. Обадиха се и казаха, че във ВМА щяла вече да бъде приета, вече имало място, което не знам как става. Във ВМА я приемат, извършва се операция, която стартира чак към 3 ч. По думите на двамата лекари тежко е било състоянието й, мозъкът е бил силно увреден. Операцията е минала успешно и след това са я реанимирали. Държали са я в медикаментозна кома, за да видят дали ще реагира мозъка, но след две седмици на 22 януари тя издъхва“, споделя още зетят на жената.

В този момент репортерката на „Нова телевизия“ Ева Костова разкри: „От болниците „Токуда“ и „Света Ана“ отговориха, че реанимационни легла не е имало. Те твърдят, че са предупредили „Спешна помощ“ от рано за това. „Пирогов“ и ВМА казаха,че ще направят проверка“.

Стоядинов обясни, че ще търси правата си: „Това не може да се случва. Умират хора просто така по линейки, пътища, по фоайета, чакайки административни неща. „Няма места“ – не мога да го проумея. Апелирам министъра на здравеопазването да вземе мерки“.

Проговори личният лекар на починалата МигленаКадър бТВ и Булнюз Проговори личният лекар на починалата пред регистратурата на Спешното отделение в…Feb 4 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!