Професор Рачев каза кога да слагаме зелето, за да втаса перфектно:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Оказва се, че климатологът проф.Георги Рачев освен експерт по времето е и експерт по туршиите и по-специално – по киселото зеле. Коментирайки времето в сутрешния блок на бТВ вчера, той издаде кога е идеалният момент да сложим зелето в бидоните – по стара традиция това се прави на Архангеловден , т.е.

8 ноември. Предвид предстоящото захлаждане на времето в дните след четвъртък, неделя е идеалният ден за слагане на киселото зеле в качето, потвърди професорът.

Така ще са налице перфектните условия за бавното му втасване, т.е. за протичането на млечно-киселата реакция, която превръща зелето в онзи ферментирал продукт, богат на витамини и други безценни вещества, на който предците ни са дължали дълголетието си.

Като „анти-пример“ на бавното втасване проф.Рачев даде туршиите, които в момента заливат пазарите у нас. При тях, каза той, процесът е ускорен изкуствено до 2-3 часа, но въпросната бърза ферментация реално убива всичко полезно във ферментиралата храна.

Зелето не е само за сарми и свинско – Феноменална зелева запеканка събужда неподозирани вкусови усещания: Обикновено използваме зелето за приготвяне на сарми или в съчетание с различни меса. Но днес ще ви…Mar 8 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!