Брат ми е готвач в Германия – от него знам тази ТОРТА БЕЗ БЛАТ И ПЕЧЕНЕ: Ядеш с лъжица и няма насищане!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Брат ми работи в Германия като готвач в местен ресторант и често ми изпраща нови рецепти, които са лесни и много вкусни. Винаги съм обичала , които се ядат с лъжица, така че наскоро брат ми ми изпрати тази рецепта, която беше сигурен, че ще ми хареса.

Без печене и с малко съставки ще приготвите един от най-вкусните сладкиши, които стават за ядене с лъжица.  се приготвя бързо и може да се сервира веднага след приготвянето й, но най-много ми харесва охладена в хладилника. Има вкус на шоколад. Ето какво ви трябва:

  • 4 чаши прясно мляко (800 мл)
  • половин чаша брашно (50 г)
  • половин чаша царевично нишесте (40 г)
  • 1 чаша захар (160 г)
  • 1 пакет шоколадови или обикновени бисквити (още по-добре бишкоти)
  • 2 жълтъка
  • 1 пак. суха сметана за разбиване
  • половин чаша мляко за сметаната

За глазурата:

  • инстантен шоколадов сос или черен шоколад и 1 супена лъжица олио.

Приготвяне:

Изсипете млякото в голяма тенджера. Добавете захарта и жълтъците, разбъркайте, след което добавете брашното и нишестето. Бъркайте с кухненска тел за разбиване и внимавайте да няма бучки. Ако млякото е хладко, съставките ще се смесят по-лесно.

мляко в тенджера

Тенджерата се прехвърля на котлона и се загрява на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато заври и се сгъсти като пудинг. Разбъркайте до пълното поемане на съставките, като е важно да го правите на ниска температура, за да не загори млякото.

нишесте в мляко

гъст пудинг

След като заври млякото, варете още 2 минути на най-слаб котлон, докато се получи необходимата консистенция. Няма нужда да добавяте масло към пудинга, сладкишът е изпробван така и е много вкусен и без него.

Докато пудингът се охлажда, покрит със стреч фолио, за да не хване коричка, в малка купа изсипете половината от сметаната на прах и я залейте с половин чаша прясно мляко (или пригответе според инструкциите на плика). Разбийте с миксер до получаване на гъст крем. Ако искате да използвате белтъци вместо сметана, разбийте ги на твърд сняг.

разбита сметана

Когато пудингът леко се охлади, постепенно започнете да го смесвате с разбитата сметана. Добавете 1-2 супени лъжици от разбитата сметана към пудинга и разбъркайте с шпатула, докато двете смеси станат хомогенни. Пригответе няколко бишкоти/бисквити и ги нарежете на 2-3 парчета, като оставите по-големи парченца. Можете да използвате обикновени или шоколадови бисквити или бишкоти.

пудинг със сметана

бишкоти на парчета

Смесете бишкотите в крема и разбъркайте добре. Изсипете сместа в огнеупорен съд или по ваш избор с диаметър 26 см. и с помощта на шпатула заравнете добре отгоре. Поставете тортата в хладилника да стегне, докато приготвяте глазурата.

бишкоти в крем

За глазурата: Начупете шоколада на малки кубчета и го сложете в малка купа, върху друга купа на водна баня и смесете с 1 супена лъжица олио. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи. Можете да използвате и инстантен шоколадов сос.

Изсипете разтопения шоколад върху бисквитения крем и загладете добре. Сложете тортата в хладилника да стегне за 3-4 часа, след което преди сервиране я украсете с шоколадови трохи или по желание.

торта в купа

Ако искате да направите тортата на 3 слоя, направете допълнителен шоколадов „блат“ (слой), който ще приготвите по същия начин като първия, само добавете 2-3 лъжици какао и махнете разбитата сметана. Вместо сметана може да сложите 1-2 кубчета масло.

В купата нанесете първо шоколадовия слой, след това белия и накрая покрийте с шоколадова глазура.

торта без блат и печене

Да ви е сладко!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!