8 причини за болката в сърцето, които всеки трябва да знае

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Обикновено приписваме усещане в гръдния кош на проблеми със сърцето, но в действителност има още множество поводи за него. Ето 8 състояния, които се съпровождат от симптома болка в гърдите.
1. Остеохондроза
Една от най-честите причини за дискомфорт, вследствие на неудобна поза по време на сън, спане в нов креват или дълго „пазене“ на леглото поради болест.
Болката започва от гръбнака, минава по нервните окончания и се явява в гръдната област, продължителна е, променя се със смяна на позата, често се съпровожда с остри пронизвания и изтръпване на ръцете и шията.
При болка в сърцето масажирайте тези три точки, това може да спаси живота виВнезапно се появава тъпа болка в областта на сърцето? Не я отминавайте просто така, защото тя може д…Dec 27 2018vijti.com

Какво да направим: Идете на невролог. Ако състоянието ви е обострено, лекарят ще ви предпише нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Отлична профилактика на остеохондрозата е плуването.
2. Междуребрена невралгия
Според статистиката за сила на болката тази невралгия се нарежда на трето място след зъбобола и бъбречните колики. Поражда я прищипване на междуребрен нерв по гръбнака, а причина може да е споменатата остеохондроза, рязко движение, травма, физическо претоварване. Или простуда на нерва след стоене на течение. При всеки случай болката е остра, усилваща се при вдишване и промяна на позата. Често се локализира по дължина на ребрата, задържа се продължително, възниква и при покой, засилва се при вдишване.

Какво да направим: Вземете обезболяващо, намалете натоварването на гръдния кош, избягвайте обръщането, завъртането и други активни движения, старайте се да дишате учестено и повърхностно.
Потърсете лекарска помощ.
3. Стенокардия или инфаркт
При стенокардия болката възниква най-често след физическо натоварване или бързо ходене и изкачване, като се локализира в областта на гърдите, би могла да премине към лопатките, гръбнака, лявата ръка или долната челюст. След прекъсване на физическото усилие и 3-5 минути почивка или прием на назначен от лекаря препарат, съдържащ нитроглицерин, дискомфортът изчезва.

При инфаркт болката в гърдите е рязка и силна (мнозина я описват като забиване на нож), възниква след претоварване, продължава повече от 15 минути и не минава след повторно взимане на предписан от кардиолога ви медикамент.
Какво да направим: Следете колко се натоварвате физически и дали редовно пиете лекарствата си. Ако за първи път имате пристъп на стенокардия, или болката продължава вече 20 минути и не минава след прием на обичайния медикамент, спешно повикайте лекар.

4. Киселини
Проблемите със стомашно-чревния тракт също предизвикват болки в гърдите. Често причината е гастроезофагеалната рефлуксна болест, характеризираща се с парещи, остри болки в горната дясна част на корема, под гърдите. Обичайно страдащият усеща приток на киселини от стомаха в хранопровода при оригване или смяна на позата. Дискомфортът се предизвиква от неправилно хранене, злоупотреба с алкохол или преяждане, особено късно вечер.
Какво да направим: Вечеряйте поне 1,5-2 часа преди лягане. Спете на висока възглавница. При поява на киселини вземете антиациден продукт. Посетете гастроентеролог – той ще ви предпише консервативно лечение на рефлукса или ендоскопска процедура.

5. Спазъм
Освен киселините още две патологии на хранопровода могат да предизвикат болки в гърдите – езофагоспазъм и ахалазия на кардията (трудно гълтане). Спазъмът на хранопровода е по-характерен за жени с нестабилни емоции, често се случва при стрес, прием на гореща или студена храна. Болката е силна и прилича на тази при инфаркт.
Какво да направим:
Пийнете няколко глътки топла вода – ако спазъмът се дължи на проблеми с хранопровода, болката ще отшуми, ако е от стенокардия, няма да мине. Консултирайте се с кардиолог.

6 . Ахалазия на кардията (трудно преглъщане)
Рядката болест се характеризира със силно намалена до пълна липса на перисталтика на хранопровода, съчетана с невъзможност на долния езофагеален сфинктер да се отваря при преглъщане. Болката в гърдите се съпровожда с усещане за раздиране на хранопровода, затруднено гълтане.
Какво да направим: Потърсете гастроентеролог, състоянието е сериозно, но лечимо. Наред с облекчаващ антиациден препарат и медикамент с нитроглицерин, може да се приложи и хирургия.

7. Сърдечна болка
Дискомфортът в лявата страна на гърдите може да не е заради кардиопроблеми. Може да се дължи на остеохондроза, мускулен спазъм, хипертония, хормонален или метаболитен проблем, който се отразява на сърцето.
Отличителни черти: няма явна връзка с физическо натоварване, продължителна е (може да трае с часове), локализира се не в гърдите, както при стенокардията, а самото сърце.
Какво да направим: При всяка сърдечна болка, за да изясните причината, са нужни три основни стъпки: консултация с кардиолог, електрокардиограма и ехокардиография.

8. Плеврит
Това е възпаление на плеврата (двуслойна мембрана, покриваща белия дроб и вътрешната повърхност на гръдния кош), причинено от инфекциозен, бактериален или дори алергичен агент. Болката в гърдите е едностранна, засилваща се при вдишване, съпроводена с кашлица, задух и субфебрилна температура (37-37,2 градуса). Ако не се лекува, се образува плеврален излив между двата слоя на белодробната обвивка, който нарушава сериозно дишането.
Какво да направим: Обърнете се към личния си лекар, който ще ви насочи към специалисти. Плевритът е заболяване, което изисква комплексно лечение.
Източник: lekuvai.bg
15 необичайни знака, че сърцето ви изнемогва: Забележите ли ги, бягайте при лекаряСърдечните проблеми са едни от най-срещаните, при това възрастта тук съвсем не е определяща. Коварно…Jul 1 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!